Schuwe Elfi in de opvangtuin; hier komt zij tot haar recht!
Elders was zij waarschijnlijk als onplaatsbare kat geëuthaniseerd ...
11 december 2013
50% Kerstactie weer van start!
Vrijwilligers van onze stichting lijken het steeds drukker te krijgen. Niet alleen met de zorg voor de 120 zwerfkatten die in de haven van IJmuiden leven en op enkele andere locaties in Velsen, maar met name ook in onze noodopvang die plaats biedt aan 35 katten.
Er blijft een groeiende vraag naar permanente opvangplekken voor verwilderde en onplaatsbare katten. Er zijn immers veel te weinig professionele opvangcentra voor deze moeilijkere groep dieren. De tendens zet zich voort en we zien de laatste jaren nog steeds een toename aan gedumpte katten. Ook worden we steeds vaker gebeld met schrijnende verhalen over uithuiszettingen en andere voorbeelden van mensen in financiële nood. En dit zijn dan nog de baasjes die moeite willen nemen om hulp te zoeken voor hun huisdier. De rest dankt hun trouwe vriend zonder pardon af. Geen geld voor castratie? Zet zwangere Poekie maar in de haven; daar is immers genoeg vis.
Helaas is het tegendeel waar, er is geen visafval meer en ook geen drinkwater. Regelmatig stuiten onze vrijwilligers dan ook op doodzieke katten, die mogen bijkomen in de noodopvang. Maar iedere kat die daar arriveert betekent direct al een kostenpost van 150 euro aan castratie, chippen, enten, ontvlooien en ontwormen. Dan hebben we het nog niet over eventuele verdere dierenartskosten en de gewone dagelijkse verzorging.
Maar er is nog een angstaanjagend verschijnsel waar we steeds vaker mee te maken krijgen; dierenverzamelaars. Mensen die vaak met alle goede bedoelingen dieren opvangen maar eigenlijk niet weten waar ze mee bezig zijn. Ze doen niets aan geboortebeperking dus binnen no-time zit hun flatje vol met ernstig verwaarloosde dieren. Helaas wordt er meestal te laat aan de bel getrokken en zijn deze verzamelaars moeilijk te benaderen. Dat laten we dan ook over aan andere instanties maar we zijn er wel voor de katten die regelmatig worden aangetroffen. Daar het vrijwel altijd gaat om slechts gesocialiseerde katten (ze zijn ontzettend bang voor menselijk contact) is een asiel doorgaans niet de juiste opvangplek. Zo’n kat gaat bij ons een zeer intensief socialisatietraject in. Maar de beloning is groot als zo’n beestje na een poos uit zijn schulp kruipt en een geweldig huisgenootje blijkt te zijn!
Onlangs hebben we samen met een bevriende organisatie zestien katten weggehaald bij een verzamelaar. Alle katten zaten in een intens smerig kamertje met 1 krappaaltje, twee kattenbakken die overliepen van de uitwerpselen en een net zo smerig krappaaltje. Geen mandjes, geen frisse lucht, geen speeltjes…niets. Mijn hart brak. Alle katten waren ondervoed, de langharige zaten in de klit en allemaal hadden ze last van wormen en vlooien. Eén poesje liep scheef door een pijnlijke en verwaarloosde middenoorontsteking, bijna geen van de katten was gecastreerd. De kittens die zich schuil hielden waren veel te klein door gebrek aan goede voeding.
Voor twee konijnen, die een dag later zouden worden opgehaald, kwam de hulp te laat. Zij zaten letterlijk op een laag van 10 centimeter aan beschimmelde ontlasting en urine. Het voer in het etensbakje zag er exact hetzelfde uit en was oneetbaar. Van hooi of een droog beschut plekje was geen sprake. De langharige konijntjes waren vervilt en hadden huidaandoeningen.
Dan gaat er heel wat door je heen, en kost het moeite om rustig te blijven. Ik red dat dan ook alleen in het belang van de dieren. De katten waar wij ons over ontfermden maken het goed, inclus het poesje met het scheve koppie; zij heeft een nieuw baasje gevonden. En daar doen we het dan ook voor!
Scheve Daantje had geluk; zij mocht na een tijdelijke revalidatie door naar nieuwe baasjes!
Het is echter de vraag of wij deze zorg kunnen blijven bieden; er is een groot tekort aan geld. Werd voorheen een deel van onze dierenartskosten door een andere organisatie vergoed, nu komt alles op onze stichting neer. Plus de dagelijkse verzorging van 150 katten. Maar ook de noodopvang is aan een doorstart toe; hij is te klein en voldoet niet meer aan de gestelde eisen. Bovendien is er lekkage. Gelukkig kon een groot stuk grond bij de opvang getrokken worden, die afgelopen maanden met behulp van giften, de opbrengst uit de zomeractie en door vrienden is bestraat en ommuurd. Maar het budget is nu echt op, 1500 euro aan dierenartsrekeningen ligt er nog en er wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van een groter maar o zo noodzakelijk binnenverblijf. Kosten: totaal ongeveer 4000 euro…
Wil jij ook een steentje bijdragen aan de bouw van het nieuwe binnenverblijf? Zodat de zieke en hulpbehoevende opvangkatten met droge pootjes blijven zitten? Help je mee, zodat wij de zorg kunnen blijven bieden die de zwervertjes zo hard nodig hebben?
We houden wederom de welbekende 50% Kerstactie: Deze loopt van 13 december tot en met 5 januari en natuurlijk wordt iedere donatie die in deze periode op onze rekening wordt gestort, weer verhoogd met 50% door één van onze trouwe sponsors. Dus 20 euro wordt 30 euro en 100 euro is ineens 150 euro waard!
Net als vorig jaar wordt ook nu weer één uniek schilderij verloot onder onze Kerstdonateurs. Een bevriende kunstenares zet jouw eigen huisdier op papier!
Giro 4761 772 Maar Let op; ovv Kerstactie
Ben jij een ware dierenvriend? Heb je nog iets extra’s te besteden? Neem dan asjeblieft ook eens een kijkje op www.samenwerkende-dierenclubs.nl
Al deze organisaties zijn vrienden van elkaar. En allemaal staan we voor elkaar in;
we helpen elkaar met raad en daad. Want we weten allemaal hoe hard we werken, hoe emotioneel ons werk soms kan zijn, en hoe zwaar het soms kan vallen. Ook zij verdienen alle steun die ze kunnen krijgen omdat we met zijn allen samen werken aan het welzijn van dieren!
En uiteraard alle liefde en aandacht voor de kleinste zwervertjes! Een schatje als kitten Vozzie legt gewicht in de schaal!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten