Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

donderdag 27 maart 2014

Enten kattenziekte ...

26 maart 2014, woensdag;

We werden enige tijd geleden al gewaarschuwd; er is Kattenziekte uitgebroken. Eerst alleen nog in Den-Helder, maar al snel trok het dodelijke virus via Anna-Paulowna richting Alkmaar. En dan komt het ineens wel heel dichtbij!

Er is vrij lang gedacht, of in ieder geval gehoopt, dat het Kattenziekte-virus vrijwel uitgestorven was. Niet dus. In enige maanden tijd zijn er al tientallen slachtoffers gevallen in de kop van Noord-Holland. En is je kat eenmaal besmet; dan valt er weinig meer aan te redden. Inenten is en blijft de enige remedie tegen deze ontzettend besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het parvo-virus.
 
Vonnie, doodzieke zwerfpoes. Gelukkig nog even liefde, warmte en zorg gekregen voor haar overlijden; onze hulp kwam desondanks te laat ...
Dit virus is vrijwel ongevoelig voor de meeste ontsmettingsmiddelen. Vooral jonge dieren zijn extra gevoelig, maar ook zwerfkatten lopen meer risico. Het virusdeeltje kan gedurende lange tijd in de omgeving aanwezig blijven. De infectie vindt plaats door de opname of inademing van virusdeeltjes die uitgescheiden worden door besmette dieren. De ziekte uit zich door hoge koorts en braken, na enige tijd kan ook diarree optreden en kan het dier vrij snel overlijden.


Het verspreidt zich via ontlasting maar met name door de lucht en daarom kan het in korte tijd veel slachtoffers maken, is het moeilijk te bestrijden en moet je hier serieus aandacht aan besteden. Mocht er één kat in onze opvang besmet zijn of raken met dit virus, dan loopt de hele groep groot risico. In overleg met onze dierenarts is besloten om alle opvangkatten te vaccineren. Inenten is de enige adequate oplossing. Maar tevens een kostbare!

Alle onze kittens vertrekken ingeënt naar nieuwe baasjes. Maar zelfs de standaard inenting tegen Katten- en Niesziekte is geen garantie dat een katje overleefd. Kitten Dusty mankeerde veel meer en de kleine blinde man moesten we 8 jaar geleden laten gaan. 
Het lijkt de dag van gister ...
Bij ons was inenten geen standaard gegeven; alleen de kittens kregen altijd hun enting, en als we katten vanuit andere asiels (grotere risico's) overnamen was de voorwaarde dat de dieren geënt waren. Maar veel van onze volwassen zwervers die van straat komen, zijn nooit gevaccineerd. Het was een kosten / batenplaatje, maar nu het gevaar zo dichtbij komt, kunnen we niets anders doen dan alle opvangkatten laten inenten. We moeten er niet aan denken dat er Kattenziekte in onze opvang uitbreekt, midden in een zeer katrijke woonwijk.

Vandaag zijn we daarom met de eerste groep van 11 katten naar de dierenartspraktijk gegaan. Anderhalf uur later waren de jongens gewogen, nagekeken, meteen ontwormd en ontvlooid en  ingeënt. Het gevaar is voor hen de eerste vijf jaar weer geweken! Volgende week gaan we met de volgende groep; waren dit nog de meest tamme katten in onze opvang, de volgende keer nemen we de wat lastigere katten mee en de keren daarop de schuwe, bange en verwilderde bewoners. Dat gaat nog een hele klus worden!

Gelukkig was Stichting Dierenhulp bereid ons wederom te helpen met een flink deel van de kosten, maar de prijs van het ontwormen en ontvlooien moeten we zelf ophoesten. En die zijn fors; ongeveer 10 euro per kat (x 50!), en met een vrijwel lege bankrekening lijkt dat toch een een onoverkomelijk probleem. Maar we hebben weinig keuze; vooral de wilde katten laten zich geen tweede keer vangen, dus we moeten nu de kans pakken en alles tegelijk afhandelen. Daarnaast zijn er tussen de wildjes een aantal zwakkere broeders waar we ons toch al wat zorgen over maakten, dus die gaan meteen verder onderzoek krijgen; gebitjes, maag / darmproblemen etc. 

Mocht je willen helpen met een kleine bijdrage, heel graag! Kijk in de linkerkolom voor ons wel bekende rekeningnummer. Maar denk je ook even aan je eigen kat(ten)? 
Inenten! Oók als je kat niet buiten komt!!


Soms is het nooit helemaal duidelijk welke ziekte een kat treft; hier onze Spinner waarvan we vorig jaar afscheid moesten nemen. Binnen een maand was deze ogenschijnlijk gezonde kat uitgeteerd.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten