Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

dinsdag 13 december 2016

Verrassend nieuws ... ...

Het is exact een jaar geleden dat onze geliefde zwerver Milo door een hond werd doodgebeten op de plek waar hij zich zo veilig waande. Sinds die dag veranderde er veel op de voerplek bij de Orionweg. We hadden al plannen om de zwervers die hier leefden, te verhuizen. De flat bij de voerplek stond op de nominatie om te worden gesloopt en dat moment wilden wij niet afwachten. Het zou immers vrijwel onmogelijk worden om de verwilderde katten dan nog in de vangkooien te krijgen. Het zou sowieso al een hele operatie worden om deze groep zwervers te vangen. Schuw en wild als ze waren...

De vreselijke dood van Milo bracht alles in een stroomversnelling. Geen dag wilden we de zwerfkatten daar langer blootstellen aan het gevaar dat nog dagelijks in hun nabijheid verkeerde. Dus heeft met name verzorgster Daniëlle alles op alles gezet om haar kattige vriendjes in veiligheid te brengen. Overuren heeft ze gemaakt en ze rustte niet voor ze de hele groep veilig in de opvang had zitten.
Milo op zijn geliefde huis op de voerplek bij de Orionweg...

Maar helaas is onze opvang niet berekend op de komst van 6 extra permanente bewoners. We zaten op dat moment al overvol. De wildste van het stel, Snuit, is daarom uitgezet in de haven. Waar ze in vrijheid verder kan leven, met de garantie van een dagelijkse maaltijd in de buurt. Drie anderen kregen wél een plekje in de opvang, waar ze het tot de dag van vandaag steeds meer naar hun zin hebben: Blondy is een superwilde kat en moest zelfs op een speciale manier gevangen worden. Eigenlijk zou het voor haar ook het best zijn om gewoon buiten te kunnen leven, ware het niet dat zij ernstig last heeft van chronische niesziekte en geregeld medicatie moet krijgen. Buiten zou ze het geen winter overleven...

Blondy trapte niet meer in de vangkooi en werd ouderwets met de wasmand gevangen. Een gevaarlijk klusje dat door Daantje uitstekend werd uitgevoerd. Daarna volgt het overzetten in een normale kooi. De meer ervaren Marya nam dit gedeelte voor haar rekening want superbitch Blondy werkt bij voorkeur niet mee....
Haar metgezel en evenbeeld Oda mag haar hier gezelschap houden. Oda is niet zo zeer verwilderd maar wel erg angstig. Zij zou zich slechts met moeite kunnen aanpassen aan een nieuwe leefomgeving buiten. De stress zou haar waarschijnlijk snel de das om doen... Oda is de enigste van dit stel waarvan we de kleine hoop hebben dat ze misschien te socialiseren is. Al zal dat traject nog maanden kunnen duren.

Ricardo is de enigste kater uit de groep en ook hij is verzekerd van zijn plekje bij ons. Ricardo was het maatje van Milo en hij is getuige geweest van de gruwelijke moordpartij op zijn vriend. Duidelijk getraumatiseerd kon er geen sprake van zijn dat hij wederom werd uitgezet. Rust en veiligheid waren voor de cyperse zwerver van levensbelang. En zelfs onder deze voorwaarden heeft het maanden geduurd voor hij de eerste schreden in ons buitenverblijf durfde te zetten... Inmiddels maakt hij grote stappen voorwaarts en konden we hem onlangs voor het eerst op de foto krijgen! 

Ricardo met het zo bekende oormerk; teken dat dit gaat om een gecastreerde zwerfkat ....

Toen bleven er nog twee dames over: de onafscheidelijke Cosmo en Emi. Beiden verwilderd en onplaatsbaar. Beiden ook niet op hun gemak tussen de andere katten in onze kleine opvang. Voor hen moest een andere oplossing gevonden worden. Uitzetten in de haven was voor de stoere Cosmo misschien nog een optie maar voor de angstige Emi zeker niet. En dit koppel moest vooral samen blijven. Na enig overleg bood het Kerbert Dierentehuis hen onderdak. Voor voorlopig een uitstekend alternatief!

Eenmaal daar heeft één van de vrijwilligers ons duo intensief begeleid. Hij heeft uren met de dames doorgebracht en heeft heel wat barrières kunnen doorbreken bij deze verwilderde katten die nog nooit echt met mensen interactief waren geweest. De angst is wellicht nog niet helemaal weg maar alle aandacht heeft er wel voor gezorgd dat Emi en Cosmo door hebben dat ze van mensen eten kunnen verwachten, en warmte. En nu, precies een jaar na dato, krijgen ook zij een echt thuis!

Vanochtend kregen we een telefoontje van het asiel dat Cosmo en Emi gaan verhuizen naar een prachtig strandpaviljoen, vlakbij de duinen die ze zo goed kennen. Ook daar gaan ze met beleid opgevangen worden. Eerst binnen wennen, en later mogen ze naar buiten. Het kan niet beter! En mocht het verkeerd gaan omdat de dames hun vrijheid verkiezen, dan is de kans groot dat we hen tegen gaan komen op hun oude stekkie op de Orionweg.

We willen de vrijwilligers van het Kerbert Dierentehuis danken voor het harde werken en de goede zorgen! We weten dat het niet altijd makkelijk is geweest met dit tweetal. Ook de nieuwe baasjes van Emi en Cosmo verdienen een pluim; het is al moeilijk om één onplaatsbare kat een goed thuis te geven, laat staan twéé! Hulde!!

Het vaste team van het Kerbert Dierentehuis dat Emi en Cosmo zo onbaatzuchtig een tweede kans bood!  
     Foto: Rodi.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten