Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

maandag 20 augustus 2012

Socialisatie van de kittens

Samen met onze gastgezinnen zijn we druk om de kittens te socialiseren. Dat socialiseren houdt in dat we van deze kittens leuke gezellige huiskatten maken. Gewend aan mensen, kinderen, huiselijke omstandigheden en ook andere huisdieren.
Een kittens leren normaal van hun moeder de zaken die nodig zijn in een kattenbestaan. Als eerste leren ze poepen en plassen, iets wat niet automatisch gaat en iets wat we bij gebrek aan mama zelf moeten doen. Verder leren ze zichzelf verdedigen, verstoppen, gevaarlijke zaken herkennen en een muisje of vogeltje vangen.
En nu willen wij graag dat ze aan ons gewend zijn, op de kattenbak gaan, niet in de gordijnen klimmen enzovoort. Dit vraagt heel veel geduld en liefde. Heel erg veel met ze spelen en ze elke keer weer ietsje meer leren, net kleine kinderen, weliswaar in een spoedcursus. We zijn dan ook erg blij met de gastgezinnen die ons daarbij helpen.

Afgelopen zondag zijn we met Mona lekker naar buiten geweest. Ook voor ons eindelijk een moment van onthaasten. Voor de eerste keer deze zomer even een paar uur eruit. Op een heerlijk terrasje in een bos met kippetjes en andere dieren om ons heen. Mona vond het geweldig allemaal andere, voor haar onbekende dieren om zich heen. Ondanks dat ze zeer slecht ziet is ze erg nieuwsgierig en helemaal niet bang en snuffelde aan alles en liep over het terrein te banjeren aan haar tuigje, want dat is natuurlijk wel nodig. ook een onderdeel van de socialisatie en erg makkelijk voor haar eventuele latere nieuwe baasjes, een kat die aan een tuigje kan.
Na een paar uurtjes zijn wij een beetje uitgerust en Mona helemaal  uitgeput. Wij kunnen er weer even tegenaan en Mona ging in de auto al voor pampus, sliep in elke stand die ze vond en had later vele verhalen over wonderlijke wezens voor de andere opvangkatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten