Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

zondag 16 december 2018

Sid

Afgelopen week was het zo ver: Sid ging verhuizen naar zijn nieuwe baasje.
Sid is bijna 2 jaar geleden bij ons gekomen. Hij is gevangen op een volkstuin waar hij al een tijdje rond liep. In eerste instantie was het niet duidelijk of het een wilde kat was of een verwilderde huiskat. Het stompje van zijn staart was door een dierenarts behandeld, dus daardoor wisten we dat hij ooit een baasje had. Met dit kenmerk dachten we dat het makkelijk was zijn baasje te vinden, maar helaas is dat niet gelukt.
De eerste maanden verbleef Sid in een hoekje in de opvang: weg van andere katten en van de mensen. Alleen voor eten en drinken kwam hij voorzichtig te voorschijn om zo snel mogelijk weer terug te gaan.
In september 2017 zijn we met een vrijwilliger voor socialisatie begonnen die 2-3 x per week een aantal uur langs kwam, onder andere om te kijken of we Sid wat minder bang konden krijgen. Na circa 3 maanden was er een duidelijke doorbraak: doordat een andere kat geplaatst was (die veel bij de vrijwilligers zat) liet Sid zich meer zien, voornamelijk bij deze vrijwilliger. Ook de liquid snack heeft hierbij geholpen, want daar is Sid dol op!
We zijn daarna nog een jaar met hem bezig geweest en zagen de bange kat die graag alleen was veranderen in een huiskat: kwam graag op schoot, wilde geaaid worden, kwam je miauwend begroeten, ging spelen, liep op vreemden af om geaaid te worden, ging bij andere katten liggen of koppies geven en ging zelfs op zijn rug naast je liggen. Echt een maatje die graag bij je wilt zijn. Natuurlijk is dit met ups and downs gegaan.

Sid is van een bange kat veranderd in een maatje die graag bij je wilt zijn

Nu was er dan iemand die hem wilde adopteren. Ze had al zijn verhalen op facebook gevolgd en vond Sid geweldig! Omdat Sid toch wel een kat met een rugzakje is zijn we wat voorzichtiger. Zo moest er van beide kanten een duidelijke klik zijn en moest het balkon afgeschermd zijn voordat Sid zou komen.
Zoals verwacht (maar niet gehoopt) doet Sid nu hetzelfde als toen hij net in de opvang kwam: hij verstopt zich onder de bank en vindt het erg spannend. Omdat wij het hele traject al met hem hebben doorgelopen wordt het nieuwe baasje door Marya en de vrijwilliger van socialisatie begeleid met wie bijna dagelijks contact is. Ook nu blijkt de liquid snack weer een belangrijke rol te spelen en we zien hem met kleine stapjes vooruit gaan. Mocht het echt nodig zijn, dan gaan we bij Sid op bezoek om hem om hem wat meer vertrouwen te geven door de aanwezigheid van een bekende van hem. Maar dit is een risico, want het kan ook verkeerd gaan. Voorlopig is het dus zowel voor zijn nieuwe baasje als voor ons afwachten hoe Sid hier mee om gaat.
We hopen dat Sid het nog een keer aandurft om de mensen te vertrouwen, dan hebben hij en zijn nieuwe baasje een hele mooie periode voor zich!
Lieve Sid, heel veel plezier in je nieuwe huisje en als je gewend bent komen we zeker even bij je op bezoek! 😻
Het is wel erg spannend in zijn nieuwe huis met onbekenden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten