Dat
het vangen van vermoedelijke zwerfkatten niet altijd goed gaat blijkt
ook uit onderstaand verhaal. Reden waarom wij ons vaak boos maken op
bijvoorbeeld dierenambulances die worden gebeld omdat er een onbekende
kat bij iemand in de tuin zit waarop dan wordt geadviseerd "De kat zelf
te pakken" waarna de ambulance hem komt ophalen.
We raden iedereen
dit yen zeerste af! Het pakken van een onbekende kat is vragen om
problemen. Zelfs als de kat aaibaar is! Want dan nog kan die totaal in
paniek raken zodra je het dier in een reismand wilt stoppen.
Vaak
zijn de melders ook oudere mensen en wij vinden het onverstandig aan een
leek te vragen om een (zwerf)kat te pakken. Daar zijn nu juist
professionele organisaties voor! En zelfs die komen er niet altijd
zonder kleerscheuren af:
Onze eigen vrijwilligster Bianca reageerde op een melding uit Haarlem. Bij die persoon zat al een paar dagen een klein katje in de tuin. Nooit eerder gezien, was ook niet van de buren. Of Bianca in ieder geval de kat op een chip kon controleren?
Op het adres aangekomen trof onze vrijwilligster een zeer angstig katje aan wat zich tussen bloempotten had verschanst. Om met haar chipreader aan het werk te kunnen moest ze echter dichterbij het katje kunnen. De meeste chipreaders werken alleen als je ze dicht tegen het dier aanhoudt.
Foto: Hakuna is een ouder kitten en doodsbang voor mensen. Dus bijt ze naar alles in de buurt....
Onze Bianca heeft inmiddels veel ervaring met het aflezen van de chip. Bij tamme katten. Dus toen ze het beestje enigszins klem had zitten tussen de bloempotten wilde ze het oppakken. En daar ging het fout! Enkele vervelende bijtwonden tot gevolg, en even later een ritje naar de eerste hulp voor een tetanusprik en antibiotica! Want bijtwonden van katten zijn als injectienaalden vol vuil die in je lijf worden gepompt. Loopt zelden zonder medicatie goed af!
Foto: Kattenbijtwonden zijn pijnlijk en ontsteken bijna altijd. Inmiddels gaat het al beter met Bianca's hand dankzij de snelle medische hulp
Gelukkig kon onze dappere vrijwilligster het katje nog een tuinhuis in zetten en had ze nog de energie om ook een vangkooi te plaatsen. Het was inmiddels duidelijk dat het nog om een jong beestje ging en die laat je niet zonder hulp achter.
Bianca was verder uitgeschakeld, onze Marya die normaal het vangwerk doet was druk bezig met vangen in Bennebroek en Zwanenburg, dus wat nu?
Gelukkig stelde vrijwilligster Manon voor om de honneurs waar te nemen. Inmiddels hadden we van de melder begrepen dat het katje zich in het tuinhuis in een krabton had verschanst. Een ideale plek voor het beestje om zichzelf uitstekend te kunnen verdedigen tegen alles wat door die ene ingang naar binnen wilde komen. Dus kreeg onze Manon van Marya het dringende advies niet haar handen naar binnen te steken en alleen met een speciale chipreader te controleren of het diertje was gechipt. Deze chipreader is speciaal bedoeld voor het werken met verwilderde dieren en heeft een lange steel waardoor je niet met je handen dichtbij tanden en nagels hoeft te komen....
Foto: Deze speciale chipreader maakt ons werk met verwilderde katten een stuk veiliger....
Gewapend met reader en goede adviezen ging Manon aan de slag. Helaas bleek het katje niet te zijn gechipt en bleef het standvastig in zijn veilige holletje zitten.
Onze Manon is verzorgster hier in de opvang en had nooit eerder een kat gevangen, dus raadden we haar dat ook af. Maar het doodsbange beestje laten zitten was ook geen optie.
Foto: Uiteindelijk had het katje zich hierin verstopt. Om daar dan je handen in te steken is ronduit dom...
Gelukkig wilden onze collega's bij de Regionale Dierenambulance uit Haarlem ons helpen. Dat bleek inderdaad niet zo makkelijk te gaan en uiteindelijk verdween het kleine katje achter een verwarming waarop collega Willem met gevaar voor eigen lijf en leden het beestje uiteindelijk wist te bevrijden. Daarop is het naar onze opvang gebracht.
Hakuna, zoals we de kleine kat hebben genoemd, is
waarschijnlijk een verwilderd katje van ongeveer 8 maandjes oud. Zoals
ze zich nu gedraagt doet vermoeden dat ze geen contact met mensen gewend
is. Toch vragen we hier of iemand het beestje herkent? Want ook zeer
angstige huiskatjes kunnen een verwilderde indruk maken die eerste paar
angstige uren in een vreemde omgeving!
Ook is het mogelijk dat er nog broertjes of zusjes in de omgeving rondlopen. Alle info is welkom.
Hakuna is gister gevangen op de Archipelstraat in Haarlem waar ze al minstens drie dagen rondzwierf. Het geslacht is overigens nog niet bekend. We laten het katje nu eerst even tot rust komen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten