Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 21 april 2021

Spook en Jody

Soms loopt je leven anders dan dat je had uitgestippeld en moeten er moeilijke keuzes genomen worden. Dat overkwam ook een oude bekende van ons.
Samen met haar man had ze een leuk gezinnetje met een stuk of 8 katten. Dit waren hun kindjes. En wat ze nooit hadden verwacht, overkwam hen toch. Ze moesten noodgedwongen afscheid nemen van hun katten.
En het is zo makkelijk om dan te oordelen, maar als je je verdiept in de redenen daarachter, kun je het ook zien als de ultieme daad van liefde voor je huisdier; dat elders de zorg gaat krijgen die jij niet meer kunt bieden....

En het leven neemt regelmatig onverwachte wendingen, we zien het regelmatig in de opvang. Mensen die ineens worden opgenomen in een therapeutische inrichting, een ontslag met alle financiële gevolgen van dien zoals de verkoop van je huis. Niet altijd is er direct opvang of de mogelijkheid om je dieren (tijdelijk) onder te brengen. Zeker als het om meerdere dieren gaat of om beestjes die met medische problemen kampen.

Of zoals bij onze kennis; het overlijden van de partner waardoor je ineens in je uppie voor de zorg komt te staan voor de huisdieren. Minder inkomsten, meer zorgen... met pijn in haar hart besloot onze oude vriendin dat haar katten meer verdienden dan dat zij nu bieden kon. Vooral omdat het ook om oudere katten ging die de nodige medische zorg nodig hadden. De een had speciaal voer nodig, bij de ander moest het gebit hoognodig gesaneerd worden, een derde heeft last van chronische niesziekte....het was meer dan zij aan kon.

Toen ze vroeg of wij konden helpen, hebben we even achter onze oortjes gekrabd. Plek voor zoveel nieuwkomers hebben wij ook niet, en eerlijk gezegd zijn wij er ook niet voor dit soort tamme huiskatten. We zijn immers geen asiel...

Maar een oude bekende laat je niet aanmodderen, en onschuldige dieren laat je niet de dupe worden van zelfbedachte regels. Dus hebben we twee bevriende asiels in haar omgeving benaderd, met de vraag of een aantal van de katjes daar heen konden. Gelukkig waren ze van harte welkom en krijgen we enthousiaste updates.
De laatste twee katjes zijn gister bij ons afgeleverd en blijven bij ons wonen. Het gaat om de oude Spook die medische zorg nodig heeft, en zijn vriendinnetje, de 7jarige angstige Jody die chronische Niesziekte heeft. Dit koppeltje moet lekker samen blijven maar is lastig plaatsbaar. Dus zijn zij de uitzondering op onze regel...

We hopen dat, met dit soort verhalen, mensen wat meer nadenken en wat minder oordelen. Natuurlijk komen wij ook die mensen tegen die te makkelijk dieren nemen en er net zo makkelijk weer afstand van doen als dit hun beter uitkomt. Maar bij heel veel mensen zit er vaak verborgen leed achter, en slapeloze nachten voor die beslissing wordt genomen om te kiezen voor het welzijn van je dier.
En inmiddels weten ook wij:
Het kan je echt zomaar gebeuren!

 Foto: Spook is een schatje, maar heeft de nodige medische problemen

 

Foto: De angstige Jody kan niet zonder haar grote beschermer, kater Spook

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten