Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

vrijdag 2 november 2018

Spannende test voor Pluis

Een maand of twee geleden moest het gebit van onze Dove Pluis gereviseerd worden. Zijn gebit was er echter zo slecht aan toe dat de dierenarts aanraadde om een Kattenaids / Leukemie test te doen.
Vaak zijn dit soort ernstige ziektes de onderliggende oorzaak bij grote gebitsproblemen. We konden het ons eigenlijk niet voorstellen dat Pluis Aids zou hebben. Dat heeft te maken met zijn achtergrond. De witte kater is een afstandskat wegens agressie en heeft altijd bij een gezin gewoond. Is tijdig gecastreerd en kwam nauwelijks buiten. Dus ook niet in contact met ongecastreerde katten. Geen sex, geen vechtpartijen. De grootste oorzaken van besmetting bij katten onderling. Bij echte zwerfkatten, zeker bij de ongecastreerde katers, doen we deze test standaard. Bij Pluis leek het onnodig. We schrokken ons dus onlangs rot toen de uitslag van de test binnenkwam: onduidelijk positief. Wat moet je daar nu mee? Omdat hij echt pijn aan het gebit had hebben we de ergste rotte kiezen laten verwijderen. Het had immers weinig nut om een grote en dure ingreep als een volledige gebitssanatie uit te voeren als de kater een paar maanden later aan Aids zou overlijden....
We besloten hem mee te nemen en de test over enige weken opnieuw te doen. Wetende dat Aidstesten vaker 'vals-positief' zijn. Vandaag was het zover. Toch nog flink zenuwachtig is de tweede test gedaan. Na een uurtje kwam het verlossende telefoontje: Pluis is negatief. En dat is het meest positieve nieuws deze week!!!
De tweede afspraak bij de dierenarts is gemaakt om ook de rest van zijn gebit op te knappen. Dan is hij weer tiptop in orde!

Gelukkig had Pluis geen last van alle spanningen rondom deze test.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten