Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

zondag 10 maart 2019

Onzindelijkheid

Het merendeel van onze afstandskatten heeft 1 ding gemeen: er is afstand van hen gedaan om dezelfde reden, namelijk onzindelijkheid. En dat is zo jammer! Aan onzindelijkheid kan nog heel veel gedaan worden, vooral als je daar snel mee begint. Het kost alleen heel veel geduld en vraagt inzet van de baasjes. En veel baasjes zijn al op het punt dat ze dat niet meer kunnen opbrengen.
Allereerst moet er gekeken worden of de onzindelijkheid (meestal gaat het om plassen buiten de bak en maar heel soms om poepen) een medische reden heeft. Dus eerst moet je uitsluiten dat het om blaasgruis of ontsteking gaat. Maar ook artrose bij een oudere kat kan onzindelijkheid tot gevolg hebben. Een bak met lage instap, of gewoon een ruimere bak zonder kap kan dan een oplossing zijn. Maar bijna altijd gaat het om stress. Katten reageren slecht op veranderingen, dus bedenk of die meespelen: een nieuwe baby of ander huisdier, een verhuizing, verandering van grit of schoonmaak middel, het kan reden zijn tot verkeerd toiletgedrag. Je kunt in de laatste gevallen experimenteren met een tweede bak er bij (veel katten plassen en poepen graag op verschillende plekken), andere kattenbakvulling, of een bak met of juist zonder kap en /of deurtje. Schoonmaken doen we liefst zonder chemische middelen (kokend water!!) en dagelijks de drollen er uit halen is een must! Sommige katten zijn zo netjes dat ze weigeren te plassen op een bak waar al een plasje in ligt. Ook de plaats van de bak is belangrijk: niet bij de voerbak in de buurt, en op een plek waar de kat rust heeft. Zeker bij een meer-katten huishouden is het van belang om ook meerdere bakken te hebben en op te letten dat iedere kat ook rustig zijn behoefte kan doen. En de ene kat doet het liever op houtkorrels of juist weer op klei. Sommige mensen vinden het vervelend om meerdere bakken in huis te hebben, maar vaak is deze extra aanpassing voldoende om je kat weer zindelijk te krijgen....
Ook Robin heeft last van onzindelijkheid. In dit geval heeft dat vooral te maken met dominantie en onzekerheid. In een meer-katten huishouden loop je meer risico op buiten de bakplassers. In het uiterste geval zou je ook nog kunnen kiezen voor medicatie als Clomicalm of Telizen of een gedragstherapeut inschakelen. Onzindelijkheid bij katten is een zeer veel voorkomend probleem en is gekmakend voor de eigenaar!

Maar er kan ook een heel andere, lastigere reden zijn dat je kat het naast de bak doet. We krijgen hier veel vragen over en meestal willen we dan eerst weten hoe de kat plast: zijn het veel kleine plasjes, zittend en met veel gemekker erbij, dan kan dat duiden op een blaasontsteking maar plast de kat bijvoorbeeld vooral bij de voordeur of het raam, staand met de staart trillend omhoog: dan heeft dit meestal te maken met territorium afbakenen. Het kan zijn dat je kat buurtkatten buiten ziet lopen, en daar niet van gediend is. Of ruikt dat aan de voorzijde van de voordeur door een andere kat wordt geplast.
Net zoveel als er redenen en oorzaken zijn voor verkeerd toiletgedrag, zijn er ook oplossingen. Wat in ieder geval niet werkt: boos worden, met de snuit door de urine halen of een plantenspuit op de kat richten. Het wordt te veel om hier alle tips op te noemen, maar buiten het experimenteren met soorten kattenbakvulling en bakken, is er 1 advies wat we zeker willen noemen. Naast benchtraining (opsluiten in ruime bench met kattenbak om opnieuw aan te leren daar gebruik van te maken) is er nog iets en veel mensen willen het niet geloven: spelen, spelen, spelen! Tot de kat er bij neervalt! Iedere dag en heel fanatiek, anders werkt het niet. Laser lampjes zijn hierbij ideaal. Onzindelijkheid heeft vaak te maken met aandacht vragen (negatieve aandacht is ook aandacht), dus dagelijks pret maken met je kat levert na enige tijd vrijwel altijd positief resultaat! Kost niets, en levert voor beiden wat op.
Het gebeurd ook vaak dat katten onzindelijk worden als er veel stress en ruzie in huis is: een lawaaierige verbouwing binnen of buiten maar wat dacht je van gezinsleden die veel ruziën, geschreeuw in huis, slaan met deuren... Dus ga eerst bij jezelf na of het voor de kat nog leuk is thuis. We hebben het eerder meegemaakt en schoorvoetend gaven deze mensen toe vaak te schreeuwen. Hierop zijn ze daarmee aan de slag gegaan. Niet alleen hield de onzindelijkheid op, maar ook de sfeer in huis was weer een stuk gezelliger. Voor alle bewoners!

Heb je meer vragen of problemen op dit gebied? Stuur gerust een app of pb. Zoals gezegd, we kunnen nog veel meer over dit onderwerp vertellen, tot aan schoonmaak tips toe (UF2000 of Groene Biotex), of misschien heb jij nog goede tips over dit veel voorkomende probleem??



Geen opmerkingen:

Een reactie posten