Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

donderdag 2 februari 2012

Vieze praatjes ....

03 - 01 - 2012, dinsdag;

Ook ik ontkom er niet aan; vieze praatjes, onderbroekenlol. Nou ja, lol...
Poep. Overal ligt poep. De acht oudere kittens die we nog steeds in huis hebben, lopen leeg. Ze hebben diarree en niet zo'n beetje ook. Het loopt de kontjes uit, en ondanks dat ze allemaal zindelijk zijn, liggen er overal toefjes poep. Ze halen de kattenbakken niet meer. Het is doodzielig. Voor hen, want ik zie ze om de haverklap naar de bak rennen, en ijverige pogingen doen om hun poeperdjes schoon te houden die nu rul en gezwollen zijn van het likken en de derrie. En zielig voor mij. Ik ben continu aan het wassen; de kleden en het zeil, kittenkontjes, kattenbakken... om moedeloos van te worden.

                                 
 Ondanks de diarree zijn de oudere kittens bijzonder vrolijk en levendig ...
De kittens herplaatsen is geen optie. Niet in deze toestand. Ze zijn er allang oud genoeg voor, de meeste zijn al ruim zes maanden oud (!), maar deze eeuwigdurende diarree gooit roet in het eten. We hebben al van alles geprobeerd; nog maar eens ontwormen, antibiotica, diarree-remmers, pro-biotica. En al maanden gaat er heel veel geld op aan extra grit (alle bakken worden nu dagelijks verschoond en ontsmet in plaats van om de dag) en speciaal dieetvoer. Hypo-allergeen, Intestinal, Sensitivity....het lijkt allemaal niets te helpen. Met veel moeite wisten we een verzamelmonster schone ontlasting op te vangen, en na drie keer testen komt er eindelijk iets uit: Giardia.

Even ben ik opgelucht; daar kan ik iets mee! Hier kan ik gericht tegen 'vechten'. De behandeling is relatief simpel maar erg arbeidsintensief. En duur. Heel duur.
Dagen lang moeten we alle katten (in huis én in de opvang) Panacur geven. Dit is oorspronkelijk een ontwormmiddel, maar het werkzame bestanddeel Fenbendazol, is tevens hét middel om de superbesmettelijke darmparasiet Giardia uit te roeien. Mits je het middel zes dagen geeft, en de kuur na twee weken herhaald. Na enige rekensommen blijkt dat we voor bijna 500 euro aan Panacur nodig gaan hebben. Waar halen we dat nu weer vandaan...?

Goddank komt er al wat geld binnen van de 50% Kerstactie en het andere deel wordt vergoed door het Noodfonds van Stichting Dierenlot, waar we ook de auto in bruikleen van hebben. Trouw worden alle katten dagelijks hun medicijn toegediend en wordt ik erg inventief in het bedenken van methoden om ook de wildjes hun pilletje te laten eten. Na bijna een maand komt de uitslag van het controle-onderzoek; Giardia exit! Joepie...
Maar al snel blijkt dat we te vroeg hebben gejuigt. De Giardia is dan wel verdwenen, maar de diarree niet. Er zijn nog maar twee mogelijkheden: de kittens in laten slapen, of wachten tot ze wat ouder zijn, de weerstand wat beter en vaak verdwijnt de diarree dan alsnog. Omdat de eerste keuze geen optie is (de kittens zijn verder gezond en levendig) zit er niets anders op dan het uit te zitten. Nu ja, voor zitten is geen tijd... er moet gewassen worden!

En terwijl ik bezig ben met dit strontvervelende gedoe, wordt ineens onze Robin ziek. Hij vermagert rap en wil nauwelijks meer eten. De 7 jaar oude Robin hebben we als kitten bij de Vuurtoren weggeplukt waar hij de zoveelste nakomeling was van zwerfpoes Koetje. Het heeft overigens jaren geduurd voordat we deze slimme mama konden vangen voor castratie! De zwart / witte Robin was één van de eerste zwervertjes die we permanent in huis namen, en we zijn bijzonder gehecht aan dit ventje die in slimheid niets aan zijn moeder onderdoet. Hij is een levende herinnering aan haar, en mede daarom ons erg dierbaar. Ik aarzel slechts een dag en neem hem mee naar de dierenarts. Ook die staat even voor een raadsel, maar geeft hem uiteindelijk een injectie tegen de torenhoge koorts en een injectie Convenia (antibiotica). Het middel doet zijn werk wonderbaarlijk goed en op de terugweg al begint meneer weer babbels te krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten