Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

vrijdag 6 juli 2012

TIP tegen kattenurine ....

Onze Robin, een 7 jarige gecastreerde pieskater. Hij kan vreselijk lief zijn, maar zijn constante gesproei maakt me soms stapelgek en, eerlijk is eerlijk, soms ook frustrerend boos ....
De meeste katteneigenaars en hun visite kennen het wel; de irritante lucht van kattenpis. Ook wij hebben hier last van. Of beter gezegd, júist wij. Want we hebben in onze opvang meerdere pies-katers die juist uit hun vorige huis weg moesten vanwege hun hinderlijke toiletgewoontes. Maar ook onze eigen Billie en Robin kunnen er wat van. En dat komt in hun geval door de constante strijd. Billie is de baas van de groep, en Robin wil de troon afpakken. En dus sproeit hij tegen muren en eigenlijk tegen alles, uit frustratie en om zijn geur af te geven, waar Billie dan overheen gaat etc. etc.

Er is echter een groot verschil tussen katten die wel eens naast de bak plassen of zij die echt sproeien. Een sproeiende kat staat hoog op de poten en met trillende staart tegen verticale vlakken te urineren. Meestal gaat het daarbij om een gedragsstoornis. Een kat die naast de bak plast, heeft meestal last van een lichamelijk probleem (gruis, blaasontsteking etc.)
En denk nu niet dat gecastreerde katers niet sproeien, of dat poezen het nooit doen, want niets is minder waar...

Nu zijn er vele manieren om het plassen tegen te gaan; castratie helpt vaak veel, maar zeker in huishoudens met meerdere katten is de kans groot dat katers gaan sproeien. Meer kattenbakken neerzetten kan helpen, of ander grit, of het ophangen van een feromonenspray (Feliway). Maar ook een voerbakje of favoriet speeltje neerleggen bij de plasplaatsen kan de situatie doen verbeteren. Wat overigens averechts werkt is de kat straffen. Hij sproeit immers niet om jou te pesten, maar omdat hij 'niet anders kan'. Straffen, of hem boos de kattenbak in duwen of met zijn neus door de urine halen zal juist sproeien in de hand werken omdat de kat het plassen als iets negatiefs gaat zien. In uiterste gevallen kan een licht kalmerend middel werken.

Maar die lucht. Hoe krijg je in godsnaam die vreselijk penetrante lucht weg? Mensen die mij goed kennen en die wel eens bij mij over de vloer komen weten dat ik de godganzerdag bezig ben met schoonmaken. En toch ging ook mijn huis steeds meer als één grote kattenbak ruiken. Sommige mensen vinden dat logisch als je zo veel katten hebt, maar in mijn ogen is het Onacceptabel!
Ik ben op zoek gegaan naar dé oplossing en heb in de loop der jaren heel wat middeltjes geprobeerd. Tevergeefs. Toen ik dan ook de volgende tip kreeg was ik sceptisch, maar ook wanhopig dus ik ben het toch maar gaan proberen. Vooral ook omdat de prijs me reuze meeviel. En zowaar, het helpt!

Het gaat om het middel Ecodor http://www.ecodor.nl/ . Het werkt met enzymen die de bacteriën in urine doen oplossen, en daarmee verdwijnt de stank. Het maskeert de lucht dus niet, het verdwijnt echt! In bepaalde gevallen zul je het middel vaker moeten gebruiken, zeker als het gaat om oude urineplekken en doordrenkte muren, hout of kieren, maar je merkt het verschil direct. Ikzelf ben in ieder geval ontzettend enthousiast en het maakt de dagelijkse schoonmaak een stuk makkelijker en mijn leven aangenamer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten