Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

vrijdag 24 januari 2014

We kunnen weer voort ...!

Januari 2014;

We kunnen weer voort! Dankzij al die fantastische giften tijdens de 50% Kerstactie zijn openstaande rekeningen weer betaald, is er een tweede binnenverblijf in de maak, en hebben we de eerste kansloze katten weer kunnen helpen. Een kleine impressie:

Betaald o.a.:
  • dierenartsrekeningen (bijna 2000 euro!)
  • nieuwe identificatiechips kunnen kopen
  • verzekering ambulance betaald
  • opslag vooruit betaald voor zes maanden
  • nodige kantoorartikelen gekocht
  • nodige voorraad (dieet)kattenvoeding gekocht
  • diverse administratieve zaken betaald (Kamer van Koophandel, bankzaken etc.) 
  • aanvraag Keurmerk Goed Besteed betaald (voorwaarde voor gift blokhut) 
En gelukkig waren we nu ook in staat om een kat in grote nood direct te kunnen helpen:
Lapjespoes Appeltje is als wild kitten in de Waarderpolder geboren en kon met heel veel moeite gevangen worden. Na een intensief socialisatietraject hebben we haar uiteindelijk kunnen plaatsen en groeide ze in IJmuiden als huiskatje op. Af en toe kregen we een berichtje hoe het met Appeltje ging, nu onder de naam Pliekie. Zo ook eind december jl.; aan de telefoon hebben we Monique, het bazinnetje van Pliekie. Maar in plaats van een positief verhaal krijgen we nu de schrik van ons leven.

Niet alleen blijkt het huwelijk van Monique te zijn gestrand, ook haar inkomen en huis is ze kwijt en ze zit nu als alleenstaande moeder in een flatje met de zorg voor kind en poes. Tot overmaat van ramp is Pliekie doodziek thuisgekomen van haar dagelijkse ommetje en kreeg Monique bij de geraadpleegde dierenarts te horen dat Pliekie een spoedoperatie moest ondergaan om het leven te redden; er blijkt een gat in haar buikwand te zitten waar de blaas doorheen zakt. Oorzaak onbekend, kosten ongeveer 300 euro. Monique is ten einde raad; nog midden in de echtscheiding heeft ze niet de financiën om de operatie geheel zelf te kunnen bekostigen. Weten wij raad?

Nu worden we wel vaker gebeld met schrijnende verhalen van diereneigenaren die operatiekosten niet kunnen betalen. Helaas kunnen wij daarbij vrijwel nooit helpen; hooguit doorverwijzen naar organisaties die dat soms wel kunnen, of advies geven welke dierenartsen bijvoorbeeld genegen zijn om een afbetalingsregeling te treffen. Maar het blijft natuurlijk altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf en hoe moeilijk is het om iedere maand een klein bedrag op zij te leggen voor dergelijke calamiteiten?

In het geval van Pliekie besloten we een uitzondering te maken; ten eerste omdat we dat op het moment konden, maar zeker ook omdat het bazinnetje zelf haar uiterste best heeft gedaan om toch haar verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast was Pliekie nu echt zo'n kitten wat altijd nog ergens in ons achterhoofd bleef hangen; een bijzonder poesje en die laat je natuurlijk niet aan haar lot over. Pliekie kon daags erop geopereerd worden. De kosten van 350 euro zijn betaald en we zijn heel blij dat we Pliek konden helpen!
Kort daarop kreeg ik deze brief van een minstens net zo blije Monique;

Pliekie (ex-Appeltje)

Alles gaat goed met Pliekie!!

We hebben haar opgehaald en ze bivakkeert nu in onze (kleine) douche, dat is de enige plek in huis waar ze nergens op kan springen. Dat mag ze nl de komende week niet... 

Het bleek allemaal toch nog erger dan ze dachten! Hele buik één grote bloeduitstorting, gaatje bleek een scheur van een cm of 7. Het ziet er nu dus niet uit allemaal maar ze blijft ervan af gelukkig. De kap was geen succes omdat ze zo verkouden is en dat hele ding vol niest en het er benauwd van kreeg. Maar ze lijkt weinig pijn te hebben verder.

Zodra mijn inkomen gestort is maak ik mijn bijdrage over, ik hoop in ieder geval 50 euro te kunnen meebetalen.

Lieve groetjes van de dankbare baasjes van Pliekie, 

Monique en Robin



Geen opmerkingen:

Een reactie posten