Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 28 mei 2014

Afscheid Azraël; het begin van een reeks ...

26 april 2014, Koningsdag;

Sinds enige tijd vonden we bloed in de kattenbakken in de opvang. Maar met zoveel loslopende katten is het lastig raden van wie het bloed is. Dus, oogjes goed openhouden... We hadden echter al een vermoeden dat Kater Azraël last had van zijn blaas omdat we hem meerdere keren achter elkaar op de bak zagen gaan. Toen daar ook nog persdrang maar geen urine bij kwam, was het duidelijk. Azraël werd apart genomen, in een kennel gezet en op strikt Urinarydieet. 
Azraël had blaasgruis. Deze pijnlijke aandoening komt vaker voor bij oudere katers maar is prima te verhelpen met dieet, pijnstilling en soms blaasontspanners. Ook bij Az zagen we de tekenen van verbetering binnen een paar dagen.

Groot was dan ook de schok toen hij, schijnbaar uit het niets, half dood in zijn hok lag. Binnen 24 uur was hij vermagert, uitgedroogd en stervende. Hè?
Nu is zijn zusje het zelfde lot begaan, een jaar eerder. Ook bij Akita leek niets aan de hand tot ze ineens broodmager dood op de grond lag. Kort daarop hebben we bloedonderzoek laten doen bij Azraël omdat hij altijd al heeft lopen kwakkelen met zijn gezondheid. Uit dit onderzoek is toen nauwelijks iets bruikbaars gekomen. We hebben ook nog een broer (BramBram) en zus (Akelei) van Az in de opvang. Waarvan Bram het toonbeeld is van een gezonde kater maar zus Akelei ook duidelijk niet lekker in haar vel zit en veel te mager is naar onze zin. Ze eet echter goed en oogt verder niet ziek. Zij is eerder onderzocht door de dierenarts maar ook die staat voor raadsels. Deze kleine familie woont al bijna drie jaar bij ons, maar komt van de straat, dus we weten niets van hun voorgeschiedenis.

Met het verlies van Azraël lijkt een reeks in werking te zijn gezet en binnen een maand raakten we vijf katten kwijt, door verschillende oorzaken. Dat is de andere kant van het werken met dieren. Een kant die niet lijkt te wennen, en waarbij de tranen soms rijkelijk vloeien....

Abby, Bram en Azraël (helemaal achterin); drie jaar geleden bij aankomst in de opvang. Van doodsbange katten tot knuffelkonten. Azraël was zo lief en bescheiden. We gaan hem missen!
Voor Azraël

Mijn tranen vallen op je zwarte vacht,
ik zie je ogen breken
Ik zoek naar kracht,
naar een waarom
een antwoord of een teken.

Je dood lijkt zo wrang en zinloos
want je hoorde er hier zo helemaal bij
Nog éénmaal streel ik je koppie
het lijfje, nu al koud en broos
Onbegrijpelijk, het is voorbij....

Lieve jongen, je was zo welkom!
Goede reis, xxx MaMarya

Geen opmerkingen:

Een reactie posten