Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

donderdag 24 september 2015

Kitten gedumpt....getuigen gezocht

23 september 2015, donderdag

Gistermiddag werden wij gebeld door een lid van de groep kunstenaars die een atelier hebben, in de oude Da Costaschool. Twee straten vóór onze opvang vandaan in Velsen-Noord. Zij stonden raar te kijken toen ze om 8.00uur 's ochtends niet alleen de krant maar ook een poesje voor hun deur vonden; Op de stoep van het gebouw stond een draagbox met daarin de vondelinge, en twee plastic zakken ernaast. Daarin zaten de persoonlijke eigendommen van het diertje; een mand, krabpaaltje, speeltje en voer. Alles netjes en verzorgd.

Gelukkig ontfermde één van de artistieke bewoners zich meteen over het dier en werd er in de uren daarop aan vrienden en familie gevraagd of iemand nog een jong poesje wilde hebben. Toen bleek dat zij het poesje niet zelf ergens konden onderbrengen hebben ze ons gebeld. Ik kwam net thuis van een bezoek aan de dierenarts en ben met mijn dampende kop koffie in de hand direct naar mijn 'buren' gelopen.
 De Da Costaschool, nu atelier en woning van groep kunstenaars


Zowel hun als mijn verontwaardiging was groot, want wie zet nu zomaar een jong poesje op straat? Aan de spullen te zien moet de eigenaar om het dier hebben gegeven, anderzijds is ze wel veel te mager en had ze een vlooienband om haar nek die overduidelijk voor een hond is bedoeld. Dat kan voor ernstige vergiftigingsverschijnselen zorgen...

We zijn benieuwd naar het verhaal hier achter; waarom zet iemand zijn (waarschijnlijk) geliefde huisdier op straat? We kunnen zoveel redenen bedenken maar eigenlijk is er gewoon geen excuus voor dergelijke beslissingen. Zeker niet als het een jong of ziek dier betreft. En natuurlijk is het niet de eerste keer dat we gedumpte katten vinden. In de haven stuiten we geregeld op huiskatten die zo ver van de bewoonde wereld niets te zoeken hebben en beslist niet op eigen initiatief op deze locatie belanden. Maar ook wij hebben op onze stoep eerder een nest kittens gevonden, en een dik jaar geleden struikelden we nog over een konijn (!) dat bij ons was achtergelaten.

Vermoedelijk wist de eigenaar van dit poesje niet exact waar onze opvang staat, maar wist hij of zij dat het 'ergens in deze buurt'  moet zijn. Nu zou je de oude Da Costaschool inderdaad eerder voor een kattenopvang aan kunnen zien dat het onopvallende hoekhuis waar wij in verblijven.

Uiteraard proberen we de eigenaar te achterhalen, al was het alleen al om die zijn verantwoordelijkheid te laten nemen. We hebben al wat aanwijzingen, daar er een getuige was van het moment dat dit oudere kitten werd gedumpt. Toch is het heel goed mogelijk dat meer mensen iets hebben gezien; krantenjongens, buurtbewoners op weg naar hun werk, mensen die hun hond uitlieten....
Het gaat om deze woensdagochtend tussen 7.30 en 8 uur bij de Da Costaschool op de Hoflandlaan in Velsen-Noord (begin PEN-dorp). Maar misschien heeft de eigenaar ook even daarvoor bij ons voor de deur gestaan en vond dat een te zichtbare plek om een kat ongezien te dumpen. Bovendien maken wij gebruik van camera's na het 'konijnen-voorval' vorig jaar.
 
Misschien herkent iemand deze spullen?Wie heeft info?

Ook het poesje zelf en de meegegeven spulletjes kunnen herkenbaar zijn voor bekenden. Ze is ongeveer 8 à 9 maanden oud en heeft de toepasselijke naam Costa gekregen. Ze zat in een redelijk nieuwe draagbox maar vooral het groene mandje met de lichtere pootafdruk erin geprint is redelijk opvallend. Costa logeert voorlopig bij ons in de opvang want ze is duidelijk nog erg onder de indruk van de hele gebeurtenis. Hoewel het zeker een gewone huiskat is, haar gedrag wordt momenteel vooral geleid door angst. Rust en liefde zal in dit geval wonderen verrichten. Als ze eenmaal zo ver is, wordt ze 'geholpen' en ingeënt en gaat ze naar een bevriend asiel voor herplaatsing. Nu mét chip zodat niemand haar óóit nog een keer ongestraft kan dumpen! 
Nog geen jaar oud en gedumpt. Poes Costa is er nog ondersteboven van...Geen opmerkingen:

Een reactie posten