Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

zaterdag 31 december 2016

Periodieke overschrijving ....

Een kort berichtje van huishoudelijke aard: we proberen altijd zoveel mogelijk rekening te houden met onze donateurs en ook hen te wijzen op de voordeeltjes die je bijvoorbeeld op belastinggebied hebt als je een gift overmaakt naar een organisatie met een ANBI-nummer, zoals wij. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling....
Het zegt overigens niets over je financiële beleid, daar hebben we bijvoorbeeld het keurmerk Goed Besteed voor. 

Een ANBI nummer krijgt een organisatie, die voldoet aan een aantal eisen, van de belastingdienst en heeft alleen betrekking op dit gebied. De organisatie hoeft dan geen erfbelasting te betalen mocht ze een erfenis of legaat ontvangen (wat tot 40% scheelt aan belasting wat anders afgedragen moet worden!!). Maar ook degene die een gewone donatie aan een ANBI-instelling overmaakt kan hiervan een deel terugkrijgen van de belastingdienst. Daar zijn wel wat voorwaarden aan gesteld. Zo is er een drempelbedrag en kun je niet je gehele gift aftrekken.

Toch is ook daar een oplossing voor: de Periodieke Gift!
Zeker als je geregeld grotere bedragen geeft aan een Goed Doel (met ANBI status), kan het bijzonder zinvol zijn om hiervan een Periodieke Gift te maken. Dan valt namelijk het drempelbedrag weg, én kun je meestal het gehele bedrag aftrekken!
Uiteraard staan daar wel wat voorwaarden tegenover:
  • je moet minstens vijf jaar lang aan hetzelfde Goede Doel doneren
  • je moet ieder jaar hetzelfde bedrag geven
  • deze afspraak moet door jou, maar ook door het Goede Doel ondertekend worden. Hiervoor zijn speciale formulieren te downloaden bij de belastingdienst. Voorheen moest dit bij een notaris gebeuren, maar tegenwoordig mag het zonder.
Ik ben geen financieel expert, en zeker geen belastingdeskundige, maar ik geloof dat ik het zo wel goed verteld heb. Denk er eens over na, zeker als je na je overlijden een Goed Doel in je testament wilt opnemen. Maar ook als je bijvoorbeeld onze stichting steunt en bij iedere Kerstactie een bedrag naar ons overmaakt! Door dit in een 'overeenkomst periodieke gift' te laten vastleggen, hebben niet alleen wij daar voordeel van, maar beslist ook jij!

Meer info via de belastingdienst. Is dit iets voor jou en ons? Bel gerust voor een afspraak. De formulieren en een kop koffie hebben we in huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten