Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

zondag 9 april 2017

Zwerfkatten op t.v. ....


Geheel onverwacht kregen we afgelopen week een telefoontje van Dennis. Hij werkt bij RTV Noord-Holland en had gelezen over de financiële misstanden met onze ex-penningmeester en het feit dat we gingen collecteren om onze stichting financieel weer gezond te krijgen en om ons 12,5 jarige jubileum te vieren. Hij vond dit genoeg nieuwswaarde hebben om er een item aan te besteden. Leuk!

Katten op tv: Oh wat een herkenbaar beeld ...

We zijn er niet zo heel dol op om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar aangezien we geheel afhankelijk zijn van giften, is het natuurlijk van belang dat 'het publiek' van je bestaan weet. Nu zijn we lokaal wel redelijk bekend, maar verder in de provincie heeft men geen benul van ons. Laat staan dat men weet wat we doen, en vooral wáárom.... Want wat bestaan er nog veel vooroordelen over zwerfkatten, en wat zijn er toch weinig plaatsen waar deze dieren permanent een beschermde leefruimte krijgen aangeboden!

Het blijft daarom nog steeds onze grote droom om ergens in de gemeente een professionele opvang te beginnen. Waar alle havenkatten hun pensioen kunnen genieten, warm en veilig van de straat. Hun leefomgeving in de IJmuidense haven wordt immers steeds kleiner en de katten zelf worden ouder en hebben meer zorg nodig. Een opvang waar ook die tientallen onplaatsbare katten terecht kunnen die nu in diverse asiels opgesloten in een hokje zitten te wachten op nieuwe baasjes die niet komen. Want al die mensen lopen hen voorbij omdat ze onzindelijk zijn, niet aaibaar, of erg angstig. 

Gelukkig hebben we wel de beschikking over een noodopvang, maar de ruimte is beperkt, ondanks het nieuwe binnen- en buitenverblijf. Daarom kunnen wij dit soort katten helaas ook maar mondjesmaat opvangen, terwijl vaak blijkt dat het de leukste en liefste huiskatten zijn, na enige socialisatie in een goede omgeving zoals bij ons. Onze vrijwilligers weten hoe ze júist met dit soort katten moeten omgaan. Bij ons zit daarom eigenlijk geen één kat in een hok, tenzij ze ziek zijn. Maar onze noodopvang is te klein en de wachtlijst wordt steeds groter....

Ex-zwerfkat met scheef koppie door een hersenbloeding, onze opvangbewoner poes Senna (16+) is dolblij dat ze in relatieve vrijheid veilig in het zonnetje kan genieten. Op straat was haar een heel ander lot beschoren....

Ook is het voor onze toekomst belangrijk dat de noodopvang zelfstandig bestaan kan en niet is verbonden aan het huis (en leven) van onze voorzitter Marya. Zodat ook zij na bijna 20 jaar eens op vakantie kan en niet 24 / 7 met de opvangkatten om haar heen zit. Met al het werk én emoties die daarbij horen!

Dus hebben we meegewerkt met de t.v. opnames en die zijn deze zondagavond, 9 april 2017 en deels de maandag daarop, te zien op RTV Noord-Holland tijdens de 'Nieuws' uitzendingen. Wie weet waar het toe leidt... Het was overigens niet de eerste keer dat we aan iets dergelijks meedoen, maar het blijft een spannend moment om jezelf op tv terug te zien. We kijken er naar uit!

foto internet1 opmerking:

  1. Ik wil wel 1 of 2x per week helpen met de katten .
    Ik weet niet of jullie hulp nodig hebben dus roep maar...
    Gr pateicia

    BeantwoordenVerwijderen