Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 30 juni 2021

Vilou

De 1e 3 pikzwarte kittens zijn vanmiddag geboren. Ze doen het goed en hebben al bij moeder gedronken.
We moeten nog even afwachten of er nog meer kittens bij komen.

In totaal hebben we 3 zwangere poezen die op een vuilverwerkingsbedrijf rond liepen opgevangen en eentje waarbij we nu nog twijfelen of ze zwanger is. Er komen dus nog meer (zeer waarschijnlijk 

pikzwarte) kittens bij.

 

Update later die dag:

Wat begon met een leuk berichtje over de eerste kittens, is geëindigd in een bezoek aan de spoedkliniek.

Na de geboorte van de vierde kitten zag Marya al iets aan de achterkant, maar ze wist niet of het om een prolaps (de baarmoeder die ze eruit heeft geperst) of een kitten ging. Moeder Vilou is een verwilderde poes, dus goed kijken en helpen liet ze niet toe. Wel was ook duidelijk dat ze aardig wat bloed had verloren. Nadat Marya haar even met rust had gelaten en weer kwam kijken, bleek het duidelijk om een prolaps te gaan, dus dat betekent een bezoek aan de dierenarts, natuurlijk in het weekend....

Vilou moest bij de dierenarts blijven. Onder een roesje zullen ze proberen de baarmoeder terug te duwen, maar het is ook nog heel goed mogelijk dat er nog een 5e kitten in zit. Dat wordt dan een keizersnede.

De kittens konden niet bij Vilou blijven en zijn weer mee terug met Marya. Gelukkig hebben ze allen al bij moeder gedronken, wat belangrijk is voor de anti-stoffen. Marya zal ze nu verder moeten flessen, in elk geval tot Vilou terug is. En dan is het nog maar afwachten of ze haar kittens weer accepteerd..... Tot die tijd moet Marya elke 2 uur 4 kittens een fles geven en laten plassen en poepen, de taak die normaal Vilou gedaan zou hebben en zorgen voor de andere katten.....

Zo zie je maar hoe een bevalling ook minder goed kan gaan met het nodige ongemak voor de poes en natuurlijk de extra kosten. Denk daar alstjeblieft ook aan als je besluit dat een nestje zo leuk is. Ook dit kan dus gebeuren en kittens flessen is echt iets wat je niet zomaar kan maar echt moet leren, zeker als ze nog zo klein en vatbaar zijn. We zijn wel enorm dankbaar dat dit bij Marya is gebeurd en niet bij het vuilverwerkingsbedrijf waar ze gevangen is. Dan had het heel anders kunnen aflopen.
Voor nu blijven de komende 24 nog even spannend: gaat met Vilou alles goed en blijven de kittens goed drinken en natuurlijk de grote vraag: gaat Vilou haar kittens weer accepteren???

 

UPDATE VILOU

Vilou is de nacht goed doorgekomen. Er bleek nog 1 overleden kitten in haar te zitten, mogelijk heeft dat de prolaps veroorzaakt omdat de kitten niet meewerkte. Ze is nu aan het bijkomen en mag vanmiddag weer terug naar Marya. Marya hoort vanmiddag of Vilou binnen enkele dagen geopereerd moet worden (bij onze eigen dierenarts) of dat dat nog even kan wachten. Dit kon niet meteen omdat Vilou door het bloedverlies verzwakt was.

Ook de kittens zijn de nacht goed doorgekomen. Ze hebben allemaal van de fles gedronken, al ging dat bij de één wat makkelijker dan bij de ander. Elke 2 uur hebben ze een flesje gehad en gepoept en geplast.

Vanmiddag wordt het dus even spannend of Vilou de zorg voor haar kittens weer op zich neemt of dat Marya dat de komende weken mag doen. Alhoewel Marya dat prima kan, is er toch geen betere moeder dan Vilou.

Foto: De kittens hebben een knuffel met een warmtebron erin en een hartslag

Foto: Terwijl Marya buiten schoon maakt (dat gaat ook allemaal door, alleen elke 2 uur flessen), zijn de kittens ook buiten in de zon. Onder wakend oog van Poko.

Foto: Poko maakt kennis met één van de kittens

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten