Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

dinsdag 5 juni 2012

Start 50% zomeractie !!

ICHT       PERSBERICHT        PERSBERICHT   

Zomerhulp voor zwerfkatten weer broodnodig

Het is bijna traditie, want ook dit jaar start op 1 juni de 50% actie voor de zwerfkatten uit Velsen. Eén maand wordt ieder bedrag dat binnenkomt op de rekening van Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden, met 50% verhoogd! Geld dat hard nodig is met de zomermaanden voor de boeg…

Iedere zomer is het raak en moeten alle zeilen worden bijgezet om de vele gedumpte katten en moederloze kittens op te vangen. Met name de zorg voor de weeskittens kost handen vol tijd en geld. De kleinste moeten immers iedere twee uur een flesje, ook ’s nachts! Het team van vrijwilligers staat paraat en de eerste ukkies zijn al binnen, gelukkig dit keer mét zorgzame moederpoes. Marya Dekker, verzorgster, verteld: “De zwangere poes zwierf al een poosje op straat waar ze werd opgemerkt door een buurtbewoner. Met haar hulp hebben we het schuwe dier kunnen vangen en zij is inmiddels bevallen van 2 kittens. Bij ons in de opvang gelukkig want de bevalling verliep niet vlekkeloos. Midden in de nacht moesten we naar een noodarts. Een aanslag op ons budget maar gelukkig maakt het gezinnetje het goed. Dat was beslist anders verlopen als mama alleen op straat had moeten bevallen.”

Ondanks dat dit gezin minder intensieve zorg nodig heeft dan de weeskittens, wil niet zeggen dat er tijd over is voor de vrijwilligers; “We kregen vorige week een melding van een moederpoes met drie kittens. Die moeten zo snel mogelijk gevangen worden. Een klusje waar vele uren in gaan zitten want het gaat hierbij om zeer schuwe katten. Waarschijnlijk is de poes ooit gedumpt, verwilderd en op straat zwanger geworden. Het zal veel geduld kosten om de kittens te socialiseren zodra we ze gevangen hebben.”

En helaas zijn de oudere gedumpte vondelingetjes vaak ziek. “Het gaat meestal om tamme huiskatten die nooit voor zichzelf hebben gezorgd. Zij redden het niet op straat. We komen ze regelmatig in de meest erbarmelijke omstandigheden tegen; met open botbreuken, compleet vermagert en vervuilt en soms zijn er dure maar levensreddende operaties nodig.”

Wilt u de zwerfkattenstichting helpen? Uw gift wordt alleen in de maand juni door een IJmuidense ondernemer met 50% verhoogd. Dus 10 euro wordt 15 euro en 100 euro is ineens 150 euro waard. Bovendien is uw gift belastingaftrekbaar want de IJmuidense stichting heeft een ANBI-nummer. Het geld is hard nodig om de groep van 100 gecastreerde zwerfkatten in de havens gezond en gevoed te houden, maar vooral om de vele gedumpte katten en kittens op te vangen die iedere zomer weer in de opvang terecht komen. Zonder uw hulp staat de stichting machteloos; zij is namelijk geheel afhankelijk van donaties! Giro 4761 772 tnv St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden, te Velsen-Noord (!), ovv zomergift of 50%-actie.
Info: kattenbabbels.blogspot.com of 06 20 50 48 75 .

www.samenwerkende-dierenclubs.nl
Maar niet alleen voor de IJmuidense club is uw steun onontbeerlijk. Zij hebben een samenwerkingsverband met nog 10 andere organisaties die zich bezig houden met de opvang en verzorging van zwerfdieren.  Ieder in een eigen stad en zelfs land, en ieder op een andere manier, maar er is één ding dat deze clubs verbind, en dat is hun beleid. Ieder dubbeltje gaat naar de dieren toe waar zij voor staan. Geen cent blijft aan de strijkstok hangen. Er zijn geen dikbetaalde directeuren, geen dure panden, geen overdreven reclame-activiteiten, geen subsidies. Al deze organisaties worden door louter vrijwilligers gerund die overuren maken om ‘hun’ beestjes te redden en een eerlijke kans te geven. Kijk om welke clubs het gaat en steek alstublieft een pootje uit? Ook zij verdienen het!

NOOT:
Hoe nodig onze hulp toch weer nodig is, bleek vandaag maar weer. Kort na het uitgeven van dit persbericht werden we gebeld door een wanhopige kennis met de vraag te komen kijken naar een kitten waarvan de moederpoes geen melk meer gaf. Geen moment te vroeg kwamen we aan, om een broodmager en veel te klein lapjespoesje aan te treffen. De oogjes geheel gesloten en dik van de pus die eronder opgesloten zat. De kleine had duidelijk niesziekte in vergevorderd stadium en had al zeker 24 uur niets gegeten. Zelfs de periode daarvoor was het voedselaanbod minimaal geweest want het poesje weegt nog geen 250 gram. Nog niet de helft van de 500 gram die ze minstens hoort te wegen!

De kleine Mona is nu tijdelijk bij ons thuis. Om op krachten te komen, en om de intensieve zorg te krijgen die dergelijke zieke en kwetsbare kittens nodig hebben. Voorlopig krijgt ze ieder uur (!) de fles, 1 x per dag antibiotica en worden haar oogjes meerdere keren per dag verschoond en gezalfd. Of dit genoeg is zal alleen de tijd ons leren. De kans is groot dat de niesziekte te veel schade heeft aangericht of dat haar oogjes uiteindelijk kapot blijken te zijn. Kleine Mona zelf is een vechtertje en aan haar én aan ons zal het niet liggen; nu alleen nog een flinke dosis mazzel ...

Nieuwkomer Mona, met schoongemaakte pusoogjes, net 5 weken oud, vergelijk dit scharminkeltje met ...

... Vuurpoot & IJzerhart, 2 gezonde kittens van dezelfde leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten