Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

maandag 23 september 2013

Auw ....

beroepsrisico; bijtwond been Marya 2011

22 september 2013, zondag;

Het zou eigenlijk een routine-klusje worden; Even een tamme ex-zwerver nakijken, die weigert te eten en waar het niet zo best mee gaat. Bij de eigenaresse van de kat aangekomen blijkt dat de kater er inderdaad slecht uit ziet; dikke plakken speeksel zitten aan zijn linkerwang gekleefd en het beestje heeft pijn. Als Marya voorzichtig langs zijn linkerwang strijkt is duidelijk dat hij daar gevoelig op reageert. De dierenarts die vrijdag was benaderd had de diagnose niesziekte gesteld, wij delen die mening niet. En dat lijkt terecht; bij het openen van de bek kijkt Marya goed naar de linkerkaak en ziet daar een harde en vreemde witte plek, mogelijk een tumor. En het doet zeer. Zo zeer dat op een onbewaakt moment de kater zijn bek dichtklapt met Marya's vinger er nog in. AUW .....!!

In zo'n geval kun je maar één ding doen; rustig blijven en wachten tot het dier zelf zijn bek weer open doet. Gaan trekken of sjorren maakt de wond alleen maar groter. Het is een beroepsrisico als je met verwilderde katten werkt. Ongeveer eens per drie jaar wordt Marya gebeten. En dan geen lullig oppervlakkig wondje, maar echt een diepe wond. Zo één waarbij een antibiotica-kuur nodig is en er geheid een paar slapeloze nachten volgen van de kloppende pijn door de wond die altijd gaat infecteren. Vooral omdat deze kat zelf al een infectie in zijn bek had zitten is er nu ongetwijfeld veel vuil in de wond gekomen.

Wat te doen bij een bijtwond:
1) direct lang uitspoelen zodat het meeste vuil wegspoelt
2) ontsmetten
3) met natte lappen of gaasjes de wond bedekken. Belangrijk is dat de wond niet dichttrekt; het vuil kan er dan niet meer uit en de ontsteking wordt erger. Binnen een paar dagen kan dit lijden tot serieuze bloedvergiftiging! Dus, nat houden!
4) bij je huisarts een Tetanus-injectie halen. Deze werkt ongeveer 10 jaar.
5) eventueel een kuur antibiotica vragen aan je huisarts
Het zal een paar dagen duren voor de vinger voldoende is genezen en weer gebruikt kan worden. Voor nu is het even behelpen. Allerlei geplande noodzakelijkheden worden dus weer uitgesteld en sommige werkzaamheden zijn gewoon even niet mogelijk, waarvoor begrip svp!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten