Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

dinsdag 17 september 2013

Noodoproep 1 ....

  NOODOPROEP   NOODOPROEP  NOODOPROEP   NOODOPROEP  NOO

                                                                17 september 2013

Het Havenfestival was een succes. Wel erg druk en helaas daardoor te weinig tijd om iedereen te woord te staan. Jammer, want we vinden het geweldig om oude trouwe donateurs als de familie Galjaard, familie De Klerk, Natascha, Theo en Joop en al die anderen tegen te komen. We mochten echter niet mopperen over het weer en ook de opbrengsten waren net iets meer dan het jaar hiervoor in twee dagen! Uiteindelijk hadden we een winst van ongeveer 300 euro. Dit geld is in het geheel gebruikt om de jaarafrekening van het gas- water en licht te betalen. Deze was fors hoger uitgevallen en er moest dus flink bij betaald worden...

Door deze tegenvaller en andere onkosten zijn we nu op onze financiële bodem gekomen. Er staat nauwelijks meer iets op de giro-rekening maar er moeten dagelijks wel 150 monden gevuld worden (per dag hebben we ongeveer 20 blikken natvoer en 5 kilo droge brokken nodig. Daarnaast gaan er maandelijks ook nog ongeveer 18 grote zakken grit doorheen). We trekken daarom weer aan de noodbel en hopen dat iedereen nog een kleine bijdrage kan missen. Deze noodoproepen plaatsen we echt alleen als het water aan de lippen staat, omdat we weten dat de meeste van jullie al doen wat ze kunnen! Maar als iedere lezer nu eens een paar euro kan missen .... dan maken vele kleine beetjes toch nog een behoorlijke som!

Kleine beestjes kosten soms veel geld. Lucy is het meer dan waard...

JE KUNT JE BIJDRAGE OVERMAKEN NAAR GIRO 4761 772 TNV St. ZWERFKATTEN HAVENGEBIED IJMUIDEN, te Velsen-Noord.

Wil je liever op een andere manier helpen? Bijvoorbeeld door het geven van goederen? We staan met name te springen om droge brokjes! We hebben geen voorkeur voor merken of soorten, dus alles is welkom. Eventueel wordt het bij je opgehaald maar je kunt het ook afgeven op De Lethstraat 1 b te Velsen-Noord (op afspraak persoonlijk of leg het neer in de kist bij de voordeur).
We hebben nog voor enkele weken natvoer maar slechts nog voor een paar dagen droogvoer! En juist dat is zo vreselijk belangrijk...

Om al die bekkies gevuld te houden is een redelijk constante inkomstenbron nodig. Door de vele trouwe donateurs was dat er ook. We hadden zelfs een leuke voorraad voer, juist om te voorkomen dat we ooit zonder zouden komen. Deze voorraad is door muitende opvangkatten gesaboteerd. Zakken zijn opengebeten en ondergepiest. Daardoor moesten we het merendeel weggooien. Inmiddels hebben we stevige voorraadtonnen aangeschaft om het voedsel veilig in te bewaren, maar deze tonnen staan er dus leeg bij ...
We proberen altijd te zorgen voor een flinke voorraad voer. Deze stapel werd spontaan gedoneerd door Purina Pro-Plan. Helaas gebeurd dat sporadisch en hebben onze hulpvragen aan bedrijven zelden succes door de enorme concurentie op dit gebied.

Eerder op het blog was al aangegeven dat we tegenwoordig ook alle medische kosten zelf moeten dragen. Werd voorheen een deel daarvan betaald uit een fonds, dat is door veranderde regelgeving weggevallen. Juist op een moment dat we veel ernstig zieke en gewonde katten in de opvang hadden. We hebben ooit afgesproken dat we geen enkel dier laten inslapen uit financiële nood, dus ook nu werd de (nood- of weekend)dierenarts ingeschakeld. Soms tevergeefs of te laat, maar we hebben in ieder geval gedaan waar we voor zijn; het lijden van zwerfkatten verlichten en verhelpen. De maandelijkse rekening van onze dierenarts is daardoor ongeveer 500 tot 600 euro per maand. Gelukkig hebben we door de hulp van twee zusjes uit het Oosten des Lands wel de duurdere weekendarts kunnen betalen, en twee katten het leven kunnen redden!

Voer, dierenartskosten, maar ook anti-parasitaire middelen zijn noodzakelijk maar peperduur. En vooral in de zomermaanden onontbeerlijk! Bijna maandelijks moesten de toch al zwakkere opvangkatten ontvlooid en ontwormd worden om een plaag en verdere verzwakking te voorkomen.
Maar ook de havenkatten hadden extra hulp nodig; een aantal schuilhokken was onbruikbaar geworden. Deze hokken staan buiten en hebben veel te lijden onder de zoute zeewind die welig tiert. Het hok op de Rondweg bijvoorbeeld was na twee jaar intensief gebruik compleet verrot. Van de vier zijden staan er slechts 2,5 nog overeind. Maar er slapen wel vier zwervertjes in, iedere nacht! Nu het kouder weer wordt is het noodzakelijk dat zij een nieuw verblijf krijgen. Freek is begonnen met de bouw van nieuwe hokken. Kosten: 150 euro per hok. We hebben er drie nodig ...

Zelf ontworpen & gebouwd hok. Met twee verdiepingen, uitkijkraampjes en extra isolatie. Vos, slak en meeuwbestendig. Met grote dank aan Freek!

Als laatste blijft de opvang een bron van zorg en kosten. Momenteel hebben we door de hevige regenval wederom last van lekkage. De opvang, een omgebouwde schuur, is het niet waard om geheel op te knappen, daarom wilden we zo graag een compleet nieuwe blokhut wat als binnenverblijf moet gaan dienen. Echter, die is er voorlopig nog niet. We zijn wel bezig met het onkruid-vrij maken en bestraten van het nieuwe terrein, maar lieve mensen; wat een werk ligt daar nog te wachten!
Tot die tijd moeten we het doen met het oude verblijf, en die moet gewoon waterdicht zijn. Het is onacceptabel dat de katten met natte voetjes lopen...
De nood-opvang. Deze schuur voldeed redelijk maar is inmiddels te klein. We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk een ander binnenverblijf te realiseren die voldoet aan alle eisen binnen het Honden- en Kattenbesluit.

Een hoop zorgen, een boel onkosten en te weinig geld. Maar wel veel enthousiasme, inzet en doorzettingsvermogen. We komen er uiteidelijk wel, en dan kijken we met trots terug naar die moeilijke periodes. Alle grote instanties zijn ooit zo begonnen, in een schuurtje achter het huis. Zij zijn uitgegroeid tot prachtige asiels en opvangcentra, wij zijn al halverwege... Helpen jullie ons asjeblieft verder? Zodat wij al die kansloze katten een veilige haven kunnen blijven bieden! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten