Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

dinsdag 1 oktober 2013

PERSBERICHT: Welkoop Santpoort helpt Velsense Zwerfkatten


PERSBERICHT

Welkoop Santpoort opent deuren voor zwerfkatten

Nu de kou in aantocht is, en Wereld-Dierendag om de hoek heeft Welkoop besloten de vele zwerfkatten in Velsen een ‘pootje’ te helpen. Aanstaande zaterdag opent het tuincentrum in Santpoort-Noord voor één dag haar deuren voor deze dieren in nood!

Het idee kwam van Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden. Zij ziet een toename in het aantal zwerfkatten, met name in de haven. ‘Huiskatten worden daar gedumpt omdat mensen menen dat er genoeg voedsel voor de katten te vinden is, maar niets is minder waar. Een huiskat overleeft nauwelijks op straat maar zal wel snel verwilderen. Daar de meeste niet gecastreerd zijn lopen ze kans op ernstige ziektes, of ze raken zwanger en zo ontstaan er nog meer populaties met wilde katten en kittens. Dieren die nergens welkom zijn en een vreselijk lot tegemoet gaan.’

Om dergelijke excessen te voorkomen gaan vrijwilligers van de stichting dagelijks op pad met voer en vangkooi. “We vangen de dieren en laten de volwassen katten castreren. Zieke katten en kittens gaan naar onze noodopvang. Daar bieden we medische zorg en indien mogelijk worden ze gesocialiseerd en herplaatst. Maar ook katten die het buiten extra moeilijk hebben door ouderdom of een handicap, vinden hier een veilige, permanente thuishaven.”

Inmiddels verzorgt de stichting 150 zwerf- en onplaatsbare katten. Geen sinecure als je weet dat er dagelijks 6 kilo droge brokken en 30 blikken natvoer nodig zijn! Maar ook is er enorme behoefte aan kattenbakkorrels en ontworm- en ontvlo-middelen. De vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van giften krijgt het met de toename van al die hulpbehoevende zwervertjes steeds moeilijker. “We vermoeden dat mensen hun huiskat dumpen uit financiële nood. Maar ook voor ons wordt het lastiger het hoofd boven water te houden met al die extra monden. Vandaar dat we op zoek zijn naar aanvullende middelen. Omdat we een leuk contact hebben met Welkoop en het bijna Dierendag is, hebben we hen benaderd met ons idee. Gelukkig zeiden zij direct ja!”

Aanstaande zaterdag vind u daarom bij de ingang van Welkoop een aantal vrijwilligers van de stichting. Zij delen dan een boodschappenlijstje uit. Daarop staan artikelen die Welkoop verkoopt en die de stichting keihard nodig heeft om de zorg voor de Velsense zwerfkatten te kunnen continueren. Gevraagd wordt of u als klant van Welkoop één of meerdere artikelen uit het lijstje wilt aanschaffen en wilt inleveren bij de vrijwilligers. “Er is voor iedere beurs wel iets. Van een blikje kattenvoer van 60 cent tot een zak dieetvoer van 60 euro.”

Tuincentrum Welkoop vind u aan de Hagelingerweg 210 te Santpoort-Noord. De stichting treft u daar zaterdag 5 oktober van 12 tot 17 uur. Voor informatie kunt u bellen naar: 06 20 50 48 75. Bent u niet in de gelegenheid te komen maar wilt u helpen om de zwervertjes een bijzondere Dierendag te geven? U kunt ook een bijdrage storten op giro 4761 772 tnv St. Zwerfkatten te Velsen-Noord, waarvoor dank!

Kitten Spot kan niet wachten tot het zover is! Geeft u haar ook een extra fijne Dierendag?Geen opmerkingen:

Een reactie posten