Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

donderdag 30 januari 2014

Eén, twee of toch drie winnaars IJmonder van het jaar...?

30 januari 2014, donderdag;

Voor ik verder ga met de uitslag van de IJmonder van het Jaar-verkiezing, wil ik zeggen dat ik me diep schaam omdat ik een paar zeer belangrijke mensen ben vergeten te bedanken voor hun medewerking aan de Kerstactie; zonder hen was die nooit zo succesvol geweest...

  • Meergroep Post Beverwijk. Al een hele poos brengen zij 2 maal per jaar geheel belangeloos onze nieuwsbrieven met de aankondigingen van de 50% acties bij de lokale donateurs langs. Waarvoor dank!
  • Annet Verplanke, kunstenares uit Velsen-Noord en adoptiebaasje van onze Kermit, Grover & Grim (†) en verzorgster van zwerver Velvet. Evenals vorig jaar heeft ze een prachtige potloodtekening aangeboden als prijs voor de Kerstactie-loterij. De overhandiging is binnenkort en uiteraard wordt daarvan weer verslag gedaan! Kijk vooral eens op haar website en bewonder haar schilderijen met een 'magisch-realistisch' karakter; www.annetverplanke.nl
  • Karin Wanninkhof, deze Zuid-Hollandse schilderes heeft wederom haar talenten aangeboden; zij maakt voor de tweede winnaar van de Kerstactie-loterij een uniek en zeer persoonlijk schilderij van een eigen huisdier. Het eindresultaat is op een later tijdstip te zien dit blog! De winnaars van vorig jaar waren in ieder geval dolblij met het schilderij van hun duo Siamezen.
    Stuk uit het schilderij 'tweelingen'  Collectie Annet Verplanke

    Dan nu de verkiezing van IJmonder van het jaar!    
Op 17 januari jongstleden waren alle genomineerden uitgenodigd op landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. In het donker, midden in het bos, kwamen we in de stromende regen aan, op ons Paasbest gekleed. De ontvangst en ambiance was superchique, drankjes en hapjes in overvloed.
Tijdens deze avond konden de vertegenwoordigers van de genomineerden nog één maal een poging doen de jury er van te overtuigen voor 'hun' vrijwilliger te kiezen. In hooguit vijf minuten kon worden uitgelegd waarom deze genomineerde de titel IJmonder van het Jaar verdiende. De ene vertegenwoordiger deed dat met humor en een ander koos voor de zakelijke manier; met presentatiemap en al.
Tijdens deze vurige betogen werden er heerlijke en luxe hapjes rondgedeeld en werden de glazen veelvuldig bijgeschonken.
Na anderhalf uur trok de jury zich terug om kort daarop het verlossende woord uit te spreken; er was een nieuwe IJmonder van het Jaar gekozen!

De uitspraak heeft weinigen verrast denken wij, en menigéén staat als een blok achter de beslissing; ook wij vinden dat de winnaar geheel terecht de titel heeft verdiend en had absoluut onze voorkeur!

Onze Irma hield als vertegenwoordiger van Marya een grappige speech in de hoop de jury nog te kunnen beïnvloeden. Foto: Lida Vis


Er waren zes genomineerden, waaronder onze voorzitter Marya Dekker. Toch stonden zij met z'n zevenen op het podium; één van de genomineerde was namelijk het echtpaar Hageman uit IJmuiden. Eén voor één werden de genomineerden verzocht van het podium af te treden, en alleen de laatste twee zouden overblijven waarna de naam van de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt zou worden. Heel even werd het toch nog spannend voor ons, toen Marya, samen met het duo Hageman en de heer Horst Heyedenreich overbleef. Zouden we dan toch...?

Helaas, de gewonnen prijzen; een prachtig beeld en een verwenweekend op het landgoed, waren niet voor onze Marya, zij mocht als éénnalaatste vertrekken. En natuurlijk, en o zo terecht in onze ogen, was het 't echtpaar Hageman dat onder luid gejuich van de achterban en alle aanwezigen, de champagneglazen mocht heffen. Deze mensen, die beiden in de zeventig zijn, vangen al meer dan 20 jaar pleegkinderen op. En niet zo maar pleegkinderen; juist die jongens die nergens mee terecht kunnen en kinderen die uit vreselijke crisissituaties komen (we zien enige vergelijking met het werk wat wij doen). De familie Hageman maakt voor hen het verschil tussen geborgenheid met een veilige basis en drugs, criminaliteit, eenzaamheid en misschien zelfs een vroegtijdige dood. Emotioneel enorm zwaar 'werk', en toch klonk in hun eigen woorden alleen maar liefde toen ze over hun passie voor deze kinderen spraken. Hulde voor papa en mama Hageman; een kroon op hun werk ...

Anna en Martin Hageman uit IJmuiden, met twee van hun beschermelingen; terecht gewonnen! Leuk detail; zoals zij onze voorkeur genoten, hoopten zij juist dat wij zouden winnen! Foto IJmuider Courant

 Toch vind Marya dat ook zij een winnaar is en wil zij de volgende reactie geven:


"Ik had niet echt verwacht te winnen, gezien het feit dat de familie Hageman de enige echte is in mijn ogen die de eretitel IJmonder van het Jaar zou mogen dragen. Aan de andere kant denk ik wel dat wij deze overwinning verdienen. Niet omdat ik mezelf zo geweldig vind, maar wel omdat ik gewoon op een ijzersterk team vrijwilligers kan vertrouwen; zonder hun onvoorwaardelijke steun, kan ik namelijk nooit full – time bezig zijn met mensen en dieren in nood! Mijn meiden maken het mij makkelijker en ik had een eventuele overwinning dan ook aan hen willen opdragen …


Tijdens de voorrondes werd mij door een journalist gevraagd wie ik persoonlijk bewonder. Het antwoord wat ik toen gaf (journalist Willem Oltmans) was achteraf gezien niet helemaal het juiste. Ik wil dat hierbij rechtzetten; ik heb namelijk een mateloze bewondering voor de mensen die dagelijks met mij moeten omgaan; mijn vrienden, familie, mijn partner… Want stel het je maar voor; te moeten leven met een vrouw die continu met katten bezig is. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en zelfs daarna. Een beetje wereldvreemd wordt je daar wel van en de lijn tussen passie en gekte is erg dun.


Ik heb dan ook wel besloten dat als het moment komt dat ik mijn visite een schoteltje melk voorzet of ze bij hoge nood de weg naar de kattenbakken wijs, het tijd wordt om te stoppen….  Maar zo ver is het toch nog niet, en ik hoop nog heel lang door te gaan. Met deze groep fantastische mensen aan mijn zij moet dat lukken. En wie weet; staan we hier over tien jaar weer, als IJmonder van het Jaar!"
Marya beantwoord de vragen van de jury en probeert uit te leggen wat het inhoudt om voor 150 katten te zorgen... PS: let op de panty!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten