Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

maandag 31 maart 2014

Keurmerk Goed Besteed ...

31 maart 2014, maandag;

We hebben naast ons keurmerk voor onze ambulance, nu nog een keurmerk gekregen, waar we best trots op zijn; het keurmerk Goed Besteed!

Soms vraag je je misschien wel eens af of het goede doel dat je financieel steunt wel te vertrouwen is of wat die organisatie nu eigenlijk met al die giften doet. Gaat het daadwerkelijk naar de zorg voor de dieren (in ons geval) of rijdt de directeur in een dure auto, betaald vanuit de stichting? Vooral bij grote organisaties is het niet altijd even duidelijk; er is een groot duur pand, er zijn betaalde werknemers en hoeveel reclame materiaal ligt er niet dagelijks op je deurmat, met de vraag lid te worden van een goed-doel organisatie? Waar wordt dat alles van betaald? Toch hopelijk niet van jouw donatie, want dat is toch doorgaans niet de bedoeling ...


Wanneer een goed doel het Keurmerk Goed Besteed heeft, kun je er van op aan dat er toezicht plaats vindt op de genoemde organisatie. Dan weet je dat er controles zijn op het bestuur, het beleid en de bestedingen. De boekhouding wordt gecontroleerd en er gaat geen geld naar schimmige of onduidelijke zaken die niet direct met het goede doel te maken hebben; http://www.kgb-online.nl

In ons geval houdt dat in dat driekwart van onze inkomsten besteed wordt aan de verzorging van de dieren. De rest gaat naar zaken als administratie, vervoer en accommodatie. Geen van onze bestuursleden of vrijwilligers wordt betaald en wij betalen eigenlijk allemaal de gemaakte onkosten uit eigen zak. 


Waarom dit keurmerk?
De afgelopen jaren hebben wij vaak gediscussieerd of we een keurmerk zouden aanvragen. Natuurlijk biedt het een stukje zekerheid naar onze donateurs toe, maar aan de andere kant is ook dit keurmerk niet echt goedkoop. Het geld voor de aanvraag besteden we liever aan katten in nood. Echter, het was Stichting Dierenhulp die aanbood een deel van de kosten te betalen waardoor de aanvraag voor ons ineens meer haalbaar werd. 

Afgelopen februari hebben we onze jaarstukken opgestuurd, en dit weekend kwam het verlossende woord; onze aanvraag is goedgekeurd en we mogen nu het keurmerk Goed Besteed dragen!
(Dit keurmerk is overigens niet hetzelfde als het keurmerk CBF. Dit keurmerk staat ongeveer voor hetzelfde maar is met zijn prijs van 3000 euro compleet onbetaalbaar voor kleine vrijwilligers-organisaties als de onze! Ze hebben wel een goedkoper certificaat voor de kleinere clubs, maar ook die kost nog ruim 500 euro en is geen keurmerk op zich!)

We hopen dat we met de komst van dit keurmerk meer donateurs over de streep kunnen trekken, want we hebben de financiële hulp nog altijd keihard nodig! Er wordt immers steeds vaker een beroep op ons gedaan. Steeds meer katten verkeren in nood, leven hongerig en verwaarloosd op straat of hebben acute medische hulp nodig. We zijn al noodgedwongen de opvangruimte aan het uitbreiden, maar ook onze portemonnee zal moeten meegroeien, willen we de kansloze en onplaatsbare katten de juiste zorg blijven bieden. 

We vragen het echt alleen in nood, maar die nood is er nu: in verband met het ontwormen & ontvlooien van al onze (opvang)zwerfkatten hebben we simpelweg geld nodig. De komende twee weken worden ze  allemaal ingeënt, en ontdaan van parasieten. Een broodnodige zaak, want ze besmetten elkaar heel snel en sommige zwerf- en opvangkatten hebben nu echt last van met name lintworm!

Elke bijdrage, hoe klein ook, is zo welkom!
IBAN NL85 INGB 000 4761 772 TNV St. Zwerfkatten IJmuiden ovv enten & ontwormen

Ook zwerfkatertje Patches (nu Groover) kwam binnen met een zeer hardnekkige wormbesmetting. Met name spoelwormen kunnen voor heel veel schade zorgen. Een doffe vacht en een ingevallen of juist bolle buik zijn de minst ernstige symptomen. Hoesten en aanhoudende diarree meer ernstigere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten