Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 28 mei 2014

Weer woensdag ...

14 mei 2014, woensdag;

Het is weer woensdag en wederom togen we naar IJmuiden, naar de dierenarts. We hebben weer een auto vol met opvangkatten; we nemen er iedere week een paar mee om te laten enten tegen de gevreesde Kattenziekte. Dit dodelijke virus is terug van weggeweest en komt met rasse schreden dichterbij. Vielen de eerste slachtoffers in Den-Helder, nu zijn er al gevallen in Alkmaar gemeld.

Tijdens de enting controleren we meteen de katten op zaken als gebit, hart en darmen. We kijken naar het gewicht, de luchtwegen en de algemene toestand. Het kan immers weer even duren voor we onze wildjes op de behandeltafel kunnen krijgen! Vandaag was onze Cato aan de beurt, daarna volgden een paar nieuwkomers uit de opvang. Bandit en Cheeta hadden beiden een smerig oor dat gezalfd dient te worden (o wat leuk bij een wilde kat!) en Block was veel te mager.

Block uit de blokhut; waarschijnlijk gedumpt ....
Deze cyperse poes liep al weken bij één van onze voerplekken in de haven rond maar kregen we niet eerder te pakken. De afgelopen dagen troffen we haar verzwakt aan in een mandje in de blokhut. Toen was het een koud kunstje om haar mee te kunnen nemen. We konden echter geen duidelijke oorzaak vinden voor haar achteruitgang, dus we kijken het nog even aan. Wellicht knapt ze nu ze in de opvang zit wel op; met voldoende rust, warmte en voedsel.

De andere twee patiëntjes hebben we alleen laten nakijken en zijn nog niet ingeënt omdat ze echt te verzwakt zijn. Daarbij gaat het om Bruintje van de Seinpostweg; ook zij moet eerst aansterken. En eerst dan gaan we haar urine nakijken want ze drinkt wel erg veel en het vermoeden bestaat dat ze het aan haar niertjes heeft. Voorlopig krijgt ze daarom Renal (nier) dieet en dat lijkt aan te slaan!

Nummer twee is het maatje van Bruintje, kater Zwartje. Helaas hebben we voor hem geen hoop meer. De vlooien hebben hem leeggezogen, en de kat is te ver heen. We hebben hem nog een paar mooie dagen kunnen geven, met een frisse vacht en een warm hok, maar onze hulp kwam te laat. Om hem verder lijden te besparen hebben we ter plekke afscheid genomen van Zwartje. Zo jammer, zo onnodig; een vlooienpipet van een paar knaken had hem een paar weken eerder het leven kunnen redden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten