Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

vrijdag 10 oktober 2014

Up-date 'Dokkie' van de Dokweg...

Lieve mensen, we willen heel kort een kleine up-date schrijven over de kater die een gruwelijke aanval van een hond heeft overleefd en daarbij meer dood dan levend is achtergelaten. Het wordt een wat summier stukje wegens tijdgebrek want we zijn de hele ochtend met hem bezig geweest. Maar wat hebben we een hoop hartverwarmende reacties gekregen en telefoontjes van lezers die graag wilden weten hoe het nu met het beestje gaat. 

Dokkie net na de narcose

De verontwaardiging was minstens net zo groot bij jullie als bij ons; de eigenaar van de hond moet hebben geweten dat de kater ernstig verwond was. De aanval is heftig geweest en heeft langere tijd geduurd. Aan de vele verwondingen te zien is de kat gegrepen, heeft zich kunnen losmaken, is weggerend en opnieuw gepakt. Dit scenario heeft zich waarschijnlijk meerdere keren achtereen afgespeeld. Het is onmogelijk dat een hond zo veel wonden maakt op zoveel verschillende plekken met één keer bijten. 
De kat heeft zich waarschijnlijk verdedigd, en we gaan er van uit dat ook de hond verwondingen moet hebben opgelopen. Misschien maakt dat het makkelijker om de eigenaar op te sporen en om hem verantwoordelijk te kunnen stellen. Want hoe haal je het in je hoofd om een zwaar gewond dier in deze toestand achter te laten?

Wonden nu mooi dicht


We zijn dankbaar voor de donaties die langzaamaan binnen komen voor 'Dokkie', zoals we de zwart / witte vreemdeling hebben genoemd. Daardoor zijn we in staat de kat de verzorging te geven die hij zo hard nodig heeft. Niet alleen op dit moment, maar ook de dagen die nog volgen. Dokkie zal lange tijd intensieve nazorg nodig hebben. 

We zijn ook onze dierenarts dankbaar die in haar vrije uren de tijd heeft genomen om Dokkie te behandelen. Onder narcose bleek pas goed hoeveel schade de hond heeft aangericht. We ontdekten nog andere wonden; ook bij de rechter voorpoot, bij zijn rechteroog en nog meer op zijn rug. Alle wonden zijn gespoeld en nu pusvrij. De kat is ernstig toegetakeld maar stabiel. Echter, de grootste wond, die in zijn hals onder het linkeroor, kon niet worden gehecht. Er is te veel huid verdwenen en het gat is te groot en te diep. Met name deze wond kan nog voor problemen gaan zorgen...
Ook een grote wond op buik en bij rechter voorpoot


De komende dagen zal het er om spannen; is er alsnog een huidtransplantatie nodig, en/of een drain? Of waren we nog op tijd en konden we door direct in te grijpen voorkomen dat de infectie zich uitbreid? Feit is dat door het vele spoelen van de wond en het geven van antibiotica erger is voorkomen maar was het afdoende? De wond heeft veel zorg nodig en het blijft afwachten in hoeverre de kater dit zal toelaten. We zijn voorzichtig positief maar de tijd zal het leren. 
Wordt vervolgt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten