Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

dinsdag 14 oktober 2014

Andere katten met geluk ...

Nu we toch met de positieve berichten bezig zijn, wil ik meteen ook een ander leuk nieuwtje met jullie delen;

Heel af en toe herplaatsen wij katten. Meestal katten die een poosje bij ons in de opvang hebben gezeten en daar een intensief socialisatietraject hebben doorlopen. Vaak gaat het om angstige katten die het stempel 'onplaatsbaar'  hebben gekregen en in gewone asiels kansloos zijn. Soms zitten ze daar al jaren voor ze bij ons komen. Inmiddels zijn wij gespecialiseerd in het omgaan met dergelijke 'moeilijke' katten. En kunnen deze dieren met de juiste aanpak en met heel veel geduld, liefde en begrip, weer ontzettend lieve en sociale huiskatten worden.
Darcy (links), éénoog Pommetje (midden boven) en de machtige Keizer (rechts); dikke vrienden. Van onaanraakbaar tot mega-knuffels....


Logischerwijs zijn we heel voorzichtig met het herplaatsen van dit soort katten, want de kans op terugval is groot. Er zijn dan ook niet heel veel mensen die bij ons aankloppen voor een nieuw huisgenootje, wetende dat de meeste van onze adoptiekatten een geschiedenis met rugzakje hebben én vaak een waslijst met do's en don'ts meekrijgen. Maar heel soms worden we toch gebeld door mensen die zeer weldoordacht de keuze maken om een kansloze kat te adopteren. Hulde! En hoe geweldig is het als blijkt dat de gemaakte match fantastisch uitpakt...dan doe ik stiekum een vreugdedansje!

Dit was dus het geval met onze Lizz en de rode Jansen. Beiden zijn deze maand verhuisd naar hun nieuwe baasjes. Lizz is een éénjarig zwart poesje waar afstand van is gedaan en die niet goed was gesocialiseerd. Al gauw bleek dat achter het angstige karakter een enorme knuffelkont verscholen zat. Je moest 'alleen'  haar vertrouwen weten te winnen. Een gezin uit Almere met twee oudere kinderen was op zoek naar een nieuwe poes en zag het verhaal van Lizz. Direct werd gebeld voor een afspraak, zelfs zonder te weten hoe Lizz er uit zag. Bij aankomst was het voor beide partijen liefde op het eerste gezicht. Lizz woont nu in Almere en van de schuwe zwarte poes is niets meer over! Dat kleine beetje extra liefde en aandacht was genoeg voor Lizz om zich verder te ontwikkelen. Super!

Het verhaal van Jansen is anders; ook dit is een afstandskat, een ware recidivist. Al meerdere keren werd Jansen, samen met zijn broer, verkast. Van het ene adres naar het andere. En steeds ging het fout en moest het duo verder, want Jansen plast in huis. En niemand wil een plaskater die de bank, het bed, de computer en de kinderspeeltjes onderpiest. Het laatste baasje heeft een heel scala van testen laten uitvoeren op Jansen, in de hoop dat het probleem medisch was en dus makkelijker op te lossen. Helaas is plassen meestal een gedragsprobleem en erg hardnekkig. Zo ook bij Jansen.

Rode Jansen werd door onze andere opvangkatten met respect behandeld. Het pesten was voorgoed voorbij...


Toen de eigenaresse Jansen beter ging observeren kwam ze al snel achter de oorzaak; de rode kater werd gepest. Door zijn broer. Zo erg dat hij niet meer naar de kattenbak durfde, zich op zolder verstopte en daar zijn behoefte deed. Of op elke plek waar hij even de rust kreeg zonder te worden aangevallen. De oplossing was simpel; het tweetal moest gescheiden worden. Jansen moest weg, maar niemand durfde het aan om de kater met het plasverleden in huis te nemen. Euthanasie leek de enigste oplossing tot wij aanboden de kater op te vangen. 

Vanaf dag één was Jansen op zijn plek bij ons; je zag hem opleven en Jansen kwam tot rust, werd weer zindelijk en bleek een vreselijk lief ventje te zijn. Zo lief dat we al snel begrepen dat de 14-jarige kater gewoon weer een eigen baasje moest hebben, die meer aandacht aan de kat kon geven dan wij hem hier konden bieden. Een gewoon thuis, met een eigen mandje waar hij zijn laatste jaartjes mocht slijten.

Het telefoontje van Benny en Marita kwam op het juiste moment. Als echte kattenliefhebbers waren zij na het overlijden van hun geliefde ex-zwerfpoes op zoek naar een nieuw maatje voor huiskater Sam, en dit mocht best om een 'moeilijk plaatsbare' kat gaan. Ik raadde hen aan om eens langs te komen en een poosje in ons buitenverblijf te gaan zitten. Het is echter een uitzondering dat we mensen toelaten tussen onze opvangkatten. De meeste van onze bewoners zijn immers erg angstig, en dit is hún veilige plekje. Dat willen we zo min mogelijk verstoren.

Ons buitenverblijf, hangplaats voor luie katten....

De meest schuwe katten zoeken elkaar altijd op. Dit vaste theekransje bestaat merkwaardig genoeg uit uitsluitend zwarte exemplaren....
Niet storen!

Maar zo hadden zij de beste kijk op de 'kansloze' katten die permanent bij ons leven. En konden ze ook rustig kennismaken met de aaibare exemplaren die weliswaar sociaal zijn, maar vaak een ander probleem hebben; een handicap, speciaal dieetvoer nodig hebben of bijvoorbeeld onzindelijk zijn.
Het was Jansen die als eerste naar Benny liep en eigenlijk niet meer van zijn zijde week. Ondertussen kwamen de andere lieverdjes zich ook voorstellen; Summer de bescheiden cyper, Sophia de ontklauwde Griekse schone, BramBram de smeerpoets, Cheetah de kletskous en Molly de incontinente poes met de verlamde achterhand. De keuze was nog groter en enigszins overweldigend. We spraken af dat het echtpaar thuis alles op zich zou laten inwerken en ik een kort lijstje zou mailen met de katten die naar mijn idee het beste bij hen passen. Mijn nummer één, bleek ook hun nummer één; Jansen...

En met wat weemoed in mijn hart nam ik zondag afscheid van onze Jansen. Het liefst had ik hem misschien bij me gehouden, omdat hij zo vreselijk lief is. Maar bij dit echtpaar krijgt hij een geweldig thuis, met veel meer liefde en aandacht. En ik gun het hem zo!
De eerste berichten zijn zeer positief; geen plasongelukjes (pff...opluchting), geen kwaad bloed tussen Sam en Jans, veel geknuffel en gespin. Hier word ik blij van. Heel blij. 
 
De badjes zijn zeer in trek. Ook Jansen was graag aan het poedelen...

Benny en Marita, bedankt dat jullie een oudere kater met verleden een kans willen geven en dat hij zijn laatste jaartjes in alle rust en in een liefdevolle omgeving mag slijten...Top!

2 opmerkingen:

  1. Inge Kohlberg Redegeld Wij [ het gezin uit Almere ]zijn dolblij met Lizz, de eerste dagen inderdaad wat angstig, maar hebben haar rustig haar gangetje laten gaan. Nu raced ze soms het huis door als ze de kolder in haar koppie heeft, andere moment zit ze heerlijk bij ons en is heel aanhalig. Wij kunnen niet meer zonder haar, veel respect voor Marya wat een werk verzet zij en wat zien de katten er prima uit allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi, wat leuk familie Redegeld! Fijn weer wat te horen over onze kleine Lizz! En wat heerlijk dat het zo goed gaat; dank voor alle fantastische zorg!
    liefs, marya

    BeantwoordenVerwijderen