Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

dinsdag 15 mei 2018

Vieze oren bij Koe ...

We wisten al een poosje dat onze Koe vieze oren had maar hoe erg de situatie was, hadden we toch iets onderschat. Koe is met zijn bijna 10 kilo niet de meest meegaande kat als het op lichaamsverzorging aankomt. Zijn vacht ziet er dus wat verfromfraaid uit en het verzorgen van zijn oren zou zeker ook een projectje worden... 

Marya is vrijdag aan de slag gegaan en dit was na een uur (!) het resultaat, zie foto. Nog nooit had onze doorgewinterde dierenverzorgster zoveel vuil uit een kattenoor gehaald. Hele proppen sloten de gehoorgang af. Pas na veel zalven en spoelen liet de keiharde bende los. Voor de zekerheid toch onder de microscoop bekeken of het niet om oormijt ging, maar zoals gedacht was het opgedroogd vuil en pus. Koe heeft duidelijk een oorontsteking die helaas niet eerder is opgemerkt. 

Vaak kun je dit herkennen aan symptomen als krabben aan kop of oor, schudden van de kop, vieze lucht of uitscheiding uit oor of scheefstand van de kop. Bij Koe was daar geen sprake van tot we vorige week dus een standaard controle deden!
Hij heeft nu een lastige weg te gaan met zalven en schoonmaken want oorontstekingen kunnen zeer hardnekkig zijn en Koe is geen geduldige patiënt. 


Probeer overigens nooit de oren van je kat te reinigen met oorstaafjes zoals je die voor jezelf gebruikt! Als je geen kennis hebt over de anatomie van een kattenoor maak je het probleem waarschijnlijk alleen groter. Met dergelijke staafjes druk je het vuil waarschijnlijk juist alleen verder naar binnen met alle gevolgen van dien. Een kattengehoorgang loopt anders (gebogen) dan bij een mens (recht). Niet gaan lopen peuteren dus. 
Een oorontsteking bij katten is een pijnlijke aandoening en heeft professionele behandeling nodig. Op de foto zie je tientallen wattenstaafjes liggen maar dit zijn speciale, en worden alleen gebruikt om de buitenste delen schoon te maken. Bij oorproblemen dus beslist medische hulp inroepen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten