Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 10 maart 2021

Afscheid van Zwaantje

Met al die nieuwkomers volgden natuurlijk ook vele ritjes richting dierenarts. Alle katten moeten natuurlijk goed ontwormd en ontvlooid worden, maar ook de nodige verplichte vaccinaties krijgen. En veel van deze zwervers hebben in geen jaren een medische check-up gehad dus controle van de gebitten zijn een pre. In het geval van de Bennebroekers viel dat laatste reuze mee. Maar bij wie het tegenviel was bij de wilde Haarlemse vondeling Hagrid, zwerver Zwaantje en onze eigen Popke die in een gastgezin verblijft.
Zij gingen deze week voor een gebitssanatie naar de dokter. Dat liep echter anders af dan we konden vermoeden!
Bij Hagrid viel het mee. Er zijn wat tanden getrokken en met het predikaat 'super wild' kregen we hem even later weer terug. Maar onze kleine zwerver Zwaantje was minder gelukkig. Vlak bij zijn aankomst in de opvang was al gebleken dat het gebit in zijn geheel getrokken moest worden. De seniorkater had echter hoge koorts en meerdere ontstekingen die we eerst onder controle moesten krijgen met kuurtjes antibiotica en pijnstilling. Ook is er toen een Aidstest gedaan. De uitslag daarvan is echter enige tijd onvindbaar geweest. Ondertussen knapte Zwaantje hier gedeeltelijk op. De koorts verdween, hij werd vrolijker en was blij met alle lekkere hapjes, warme mandjes en de talloze knuffels die hij kreeg. Zwaantje was een dankbare gast en een makkelijke patiënt. Wat een lief katje! Niets vermoedend en hoopvol brachten we hem dus naar de praktijk met de belofte hem smiddags na de gebitsextractie op te halen.
Maar al snel werden we gebeld met de mededeling dat de zwellingen en ontstekingen in zijn bek eigenlijk alleen maar erger waren geworden. En dat er waarschijnlijk 1 grote boosdoener was: Kattenaids. Zwaantje is daarop weer getest en de uitslag was duidelijk. Inderdaad was Zwaantje ook besmet met dit dodelijke virus. De tien jaar ongecastreerd op straat leven had zijn lot bezegeld. We konden niets anders dan Zwaan laten gaan.... het gebit was zo slecht dat totale extractie nodig was, maar deze grote ingreep zou nooit goed genezen door de Aids. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Maar de rotte elementen laten zitten is ook geen optie want ook dan zou hij dagelijks pijn lijden. 

 Foto: Ach Zwaantje, lieve kleine zwarte man. Goddank was je van straat, goddank was je nog even bij ons, goddank werd er die korte tijd intens van je gehouden. Maar godverdo..... wat is dit oneerlijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten