Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 10 maart 2021

Rooje uit Haarlem

 

Een weekje geleden werden we benaderd door een mevrouw uit Haarlem Noord waar al drie weken lang een rode kater rondliep. De eigenaresse was kort daarvoor verhuisd maar de kat was om onduidelijke redenen achtergebleven. Schuw, ongecastreerd....of wij iets konden betekenen?

Nog voor we een plan konden bedenken werden we kort daarop gebeld door de eigenaresse die melde dat ze haar kat graag terug wilde, maar dat hij zich niet liet pakken. Een andere buurvrouw die voor een asiel katten socialiseert, had al een vangkooi geplaatst maar de rode kater was hen elke keer te slim af. Ook de eigenaresse wilde graag van onze expertise gebruik maken.
Helaas is Haarlem Noord voor ons niet handig logistiek gezien, maar we zijn een kijkje gaan nemen in de hoop 'Rooje' tegen te komen en an passant even te kunnen vangen. Inderdaad zat de kater op het aangegeven adres maar liep hij van de ene straat de andere in, onder auto's en tussen struiken door. Daarbij ging ook deur voor deur open en hadden we binnen no time een hele optocht aan buurtbewoners. Allemaal kenden zij Rooje, en allemaal gaven ze hem te eten! Het vangen van Rooje zou een heel karwei worden, tenzij we iedereen konden overtuigen hem voorlopig even niet te voeren. En dat kost heel veel overtuigingskracht bij goedbedoelende buurtjes die Rooje allemaal zo zielig vinden.
De buurvrouw die al een vangkooi had geplaatst, hebben we een betere soort vangkooi geleend en gelukkig wilde zij de kooi in de gaten houden. Vandaag, na anderhalve dag, kregen we het telefoontje dat Rooje er in zat! Dankzij deze buurvrouw, maar ook dankzij de buurt die massaal stopte met het voeren toen dit nodig was!

We gaan nu in overleg met de eigenaresse. Want wat is nu wijsheid? Sowieso moet, naar onze mening, de 10 jarige ongecastreerde kater worden gecheckt op Fiv / FeLV. En daarna direct worden gecastreerd en gechipt! Maar de eigenaresse had problemen ivm de kosten. Maar ook is het de vraag of het wijs is om de kater te verhuizen naar een nieuw adres, daar de kans groot is dat hij zal terug lopen naar zijn oude vertrouwde buurtje waar hij bij meerdere buren te eten krijgt! Buren die aangaven de kater te willen adopteren.

Het zal een pittig gesprekje worden vandaag, want de kat ongecastreerd teruggeven is eigenlijk vragen om problemen. Als hij wel terugloopt krijgen we de steeds schuwer wordende kat nooit meer te pakken en heeft deze vangactie ook geen enkele zin gehad. Maar het blijft de keuze van een eigenaar, en helaas kunnen we niets afdwingen. Voor nu zijn we in ieder geval blij dat hij van straat is. Met dank aan de bewoners van de Slamatstraat en omgeving!

Foto: Dankzij een beter soort vangkooi en de hulp van buurtbewoners kon Rooje vandaag gevangen worden na drie weken tevergeefs proberen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten