Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

vrijdag 29 september 2017

Jamilla zonder oor, maar mét staartje ...

Het verhaal van Jamilla heeft een bijzonder staartje gekregen:
Lang leve Facebook, want dankzij dit supersnelle medium kwamen we vandaag in contact met de familie die al maanden voor onze vermiste zwerfster Jamilla zorgde. Dankzij deze mensen kon Jamilla gevangen worden voor de broodnodige medische zorg en is ze nu veilig bij ons terug in de opvang. Tijdens het gesprek met deze familie, vertelde zij dat er nóg een kat bij hen in de tuin zat. En laat die nu sprekend op Jamilla lijken.

Diégo (voor) & Jamilla werden goed verzorgd op de Doorneberglaan

Bij ons gingen direct de alarmbellen af. Het zou toch niet waar zijn? Want Diégo, die net als Jamilla al jaren vermist is, lijkt heel veel op...zijn zus Jamilla! En de twee waren ook eigenlijk altijd samen.... Gelukkig konden de melders wat foto's mailen die we direct vergeleken met die van ons. Verdomd, dit was 100% zeker Diégo. Wat een verrassing. Zo hebben we niet één, maar twee van onze oude zwervertjes terug.

Diégo moet gevangen worden want wat zou het fijn zijn als we hem snel met zijn zus Jamilla kunnen herenigen! Beide katten zijn minstens 10+ en worden te oud om op straat te moeten leven. En wat als ze verder zouden zwerven....

Nou ja, nog niet helemaal. Want Diégo moet nog gevangen worden en dat wordt nog een dingetje. De kater is nog schuwer dan Jamilla en zeker niet gek. De kans dat hij de vangkooi in gaat lopen is niet zo heel groot. Daarnaast zittten wij midden in een heel drukke periode. Aanstaand weekend staan we met kramen op verschillende evenementen, en daarnaast zijn we ook actief aan het vangen bij de Put-kat. Ook deze poes laat zich niet zo maar vangen en het kost ons uren tijd om met vangkooien heen en weer te rijden en ze te controleren.

Doordat met name Annet veel bezig is met de Put-kat en geregelt de wacht houdt in dit gebied, zijn we achter nóg een geweldig nieuwtje gekomen; De Put-kat hebben we ontdekt doordat we op zoek waren naar een zwarte kat die midden in de nacht was overreden. Ondanks intensieve speurtochten door manshoge struiken hebben we de zwarte kat nooit gevonden, maar stuitten we per toeval dus op de put waar een moederpoes met kitten rondzwierf. We namen uiteindelijk aan dat de zwarte kat was overleden al bevreemde het ons dat we nooit een lijkje hebben gevonden.

Achteraf blijkt dat ook niet zo vreemd, want de zwarte kat blijkt nog springlevend te zijn en nu al een paar keer door Annet gesignaleerd! Hartstikke fijn bericht natuurlijk, dus de vangkooien rondom de Put zijn ook voor hem / haar gereserveerd... Daarnaast hebben we gereageerd op een oproep van een paardeneigenaar. In de omgeving van haar stal lopen drie volwassen verwilderde zwerfkatten rond waarvan twee een nestje kittens hebben. Ieder jaar komen er meer katten bij en het loopt nu echt uit de hand. Ook daar gaan we volgende week vangen in de hoop dat we in ieder geval de kittens nog tijdig kunnen socialiseren en herplaatsen. Als voorwaarde voor onze hulp is afgesproken dat de drie volwassen katten terug mogen naar stal waar ze blijvend verzorgd worden.

De Put-poes, gesnapt door een geleende Wildlife-camera

Druk dus... op drie verschillende plaatsen vangen kost heel veel planning en vooral tijd. Om niet te zwijgen over het werk wat te wachten staat nadat we deze katten hebben gevangen. Want dan volgen nog ettelijke bezoekjes naar de dierenarts en alle nodige administratie; castraties, vaccinaties, inschrijvingen en chipregistraties. In de 'vrije' momenten daartussen moeten we nog het nieuwe bureau in elkaar zetten en gaat de gewone dagelijkse verzorging ook door. Daarnaast proberen we nog steeds een rommelmarkt te plannen waarvoor we ook langs diverse adressen moeten rijden om spulletjes op te halen. Staan er afstandadoptie-baasjes te wachten op de beloofde nieuwe foto's van 'hun' adoptiekatten, moeten de schuilhokken in de haven gerepareerd of vervangen worden en is onze 'to-do' lijst eindeloos lang. Voorlopig gaan wij ons niet vervelen. 

We hebben gelukkig een heleboel vangkooien in alle soorten en maten. Komende week (of weken) zullen ze alle 9 in gebruik zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten