Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 24 maart 2021

De Hillegomse zwervertjes

Deze week zat ook de castratie in de planning van de Hillegomse zwervertjes: mamapoes en twee oudere kinders. Mama Hilleke is mogelijk zwanger dus het plan was om haar nog even hier te houden tot zeker is of ze wel of geen kittens verwacht. Haar twee oudere kinders, Hilton en Hillegonde, konden ondertussen gecastreerd en gechipt worden en zouden dan dit weekend terug gaan naar hun vertrouwde stekkie in Hillegom waar ze dagelijks verzorgd worden. Mama Hilleke zou zich dan later weer bij hen voegen..

Maar zoals vaker: er komt altijd wel iets onverwachts tussen waardoor onze plannen in het water vallen!
In dit geval was het poesje Hillegonde die roet in het eten gooide. We hadden namelijk al gemerkt dat zij 1 oog opmerkelijk vaak dicht kneep. Nu kan dat door Niesziekte komen, maar daar had ze verder geen symptomen voor. Dus wezen we de dierenarts nog even op dit eigenaardigheidje, met de vraag daar extra aandacht aan te besteden tijdens de castratie. Waarop we vrij snel een telefoontje kregen: Hillegonde lijdt aan Entropion. Een aandoening waarbij het onderste ooglid naar binnen groeit en daarbij continu het oog irriteert. Geen fijne aandoening, en een waar we echt iets aan moeten doen. Helaas is er binnen onze dierenartspraktijk maar 1 arts die deze operatie uitvoert en die heeft pas over twee weken tijd. Daarna volgt nog een herstelperiode waarbij de verwilderde poes een kap op moet en dagelijks oogzalf hoort te krijgen. Dat laatste gaat een klusje worden voor onze Marya die daarbij al haar trukjes en ervaring nodig zal hebben!

De castraties bij Hilton en zus Hillegonde zijn inmiddels goed verlopen maar helaas voor hen mogen ze dus nog niet terug. Dat kan dus nog wel een maandje duren. Voordeel is dat we tegen die tijd ook weten hoe de stand van zaken is bij mamapoes Hilleke en zij dan mogelijk ook al is gecastreerd. Kunnen ze gewoon met zijn drietjes tegelijk terug naar 'huis'.

 

Foto: Hillegonde wacht op operatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten