Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 24 maart 2021

Sophia uit IJmuiden

Als wij katten herplaatsen, is dat altijd met de garantie dat een kat terug mag komen indien dat, om welke reden ook, nodig is. Gelukkig gebeurd dat bijna nooit. Maar poes Sophia was 1 van de uitzonderingen. Zij is in 2014 bij ons gekomen. Via een andere organisatie die haar uit Spanje had gehaald en zich vervolgens geen raad wist met haar. Sophia bleek namelijk niet zo'n heel makkelijk poesje. Zacht uitgedrukt. Ze was agressief, liet zich nauwelijks aanhalen en alleen bij een heel geduldig iemand liet ze een zachtere kant zien. Wonder boven wonder vonden we die geduldige persoon in Hilde. Een IJmuidense dame op leeftijd die graag een poesje wilde. En zo verhuisde Sophia zeven jaar geleden en kreeg zij haar gouden mandje bij Hilde. De rode poes werd nooit een schootkat maar Hilde wist goed met haar nukken om te gaan en beide waren tevreden met elkaar.

Maar zowel Hilde als Sophia werden ouder en kregen steeds meer kwaaltjes. Tot het punt kwam waarop poes Sophia zo slecht werd dat er medicatie gegeven moest worden. En de inmiddels 80 plusser Hilde het niet meer redde om de felle Sophia de zorg te geven die ze nodig had. Dus belde ze ons met tranen in de ogen op. Mocht Sophia terug naar ons, om haar leven te redden?
Uiteraard gaan we dit proberen maar het poesje is zo verzwakt dat de noodzakelijke narcose om bloed af te nemen, nu niet mogelijk is. Sophia zal eerst moeten aansterken. Een lastig klusje omdat ze ook zichtbaar last heeft van haar gebit, wat uiteindelijk ook aangepakt zal moeten worden.

Een uitdaging dus. Een die we met beide handen aanpakken in de hoop Sophia er weer boven op te krijgen. Uiteraard houden we Hilde op de hoogte van alle ontwikkelingen want ondanks dat het poesje nooit meer terug zal kunnen naar haar IJmuidense beschermengeltje, ze heeft er zeven heerlijke jaren gehad waarin uiteraard een diepe band is ontstaan tussen beide dames.....

 

Foto: Sophia, we gaan ons uiterste best doen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten