Marya Dekker, coördinator, oprichter en hoofd verzorging van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, met één van de ex-zwervertjes die permanent bij haar wonen omdat ze te zwak zijn om buiten te overleven

woensdag 14 juli 2021

Recent gevangen katten

Terwijl Marya druk bezig was met de verzorging van Vikas, ging ondertussen het werk gewoon door. Werden er katten geplaatst, maar vooral ook gevangen. Gelukkig was onze Lenneke een weekje over uit België. Deze vrijwilliger kennen de meeste van jullie wel omdat zij het eerste contact is hier op Facebook. Maar voorheen, toen Lenneke nog in Heemskerk woonde, hield zij zich hier in de opvang vooral bezig met het socialiseren van de verwilderde katten en kittens. Tot ze na een paar jaar dus naar België verhuisde. Gelukkig bleef ze verbonden met onze stichting en kwam ze nu een weekje bij ons logeren...

Een beter tijdstip was er bijna niet geweest want we hebben een flinke wachtlijst qua vangen van zwerfkatten. Werk wat voornamelijk door Marya wordt gedaan, maar die kwam met de kleine hulpbehoevende Vikas al tijd te kort. 

Foto: Poes Hadelien mag terug naar haar boerderij
 

En de lijst te vangen katten werd steeds langer. Zo lopen er op de Volkstuin weer nieuwe zwervers rond, maar ook op het terrein achter het vuilverwerkingsbedrijf waar we eerder actief zijn geweest. Ook daar zijn weer katten gezien, dit keer zelfs met kittens. En dat heeft voorrang op het 'gewone' vangwerk! Niet alleen omdat de kleintjes buiten enorm veel gevaar lopen, maar ook omdat het voor het socialisatieproces prettiger is om de dieren zo jong mogelijk in huis te hebben.

Dus kon Lenneke direct aan de slag en samen met Marya waren werkdagen van 14 uur deze week geen uitzondering. Zelfs tot diep in de nacht kwamen er meldingen, en katten binnen. Die ingeschreven moeten worden, gecontroleerd op chip, en behandeld worden tegen parasieten. Gelukkig zorgden de andere vrijwilligers er steeds voor dat er schone, ontsmette kennels klaar stonden. 

Foto: Mama Vira kan straks ook weer naar haar stekkie waar nog twee van haar kittens rondlopen, onder toezicht van twee tuinders

Deze week konden zodoende op de volkstuin een verwilderde kater en een verwilderde moederpoes met 2 van haar vier kittens gevangen worden. De overige twee kittens, die al zelfstandig eten en gevoerd worden, volgen hopelijk zo snel mogelijk. Dat geldt ook voor een tweede kater die er rondloopt.

De volwassen katten worden gecastreerd teruggeplaatst, de kittens worden na socialisatie door echte baasjes geadopteerd. Dat zal echter nog even duren, want de 8 weken oude kittens zijn niet aan mensen gewend.

Foto: Kater Viper wil ook graag weer terug naar 'huis'

Ook werden we gebeld vanuit Haarlemmerliede waar we, samen met de boer, twee jaar terug een hele populatie zwerfkatten konden vangen voor castratie. De katten leefden als muizenvangers op deze boerderij, waar ze uiteindelijk ook allemaal weer naar terug mochten. We hadden toen al gehoord dat er nog 1 poes moest zijn, die zich maar niet liet vangen en min of meer uit beeld verdween. Eigenlijk hadden we ook nooit meer verwacht hier iets over te horen en werden we dus verrast toen we s'nachts een telefoontje kregen dat de boerin de poes had weten te vangen. Ook zij had kittens maar die waren al ondergebracht bij familieleden.

Poes Hadelien kon daags daarop gecastreerd worden en gaat deze week, net als de twee volwassen volkstuinkatten Vira en Viper, terug naar hun vertrouwde plekje waar ze worden bijgevoerd en in de gaten worden gehouden.

Kittens Vino en Vilijn, beiden katertjes, moeten erg wennen aan de nieuwe situatie: in een kennel bij Marya in huis. Nu baby Vikas is weggevallen kan zij opnieuw de rol van mama gaan vervullen bij de twee nog zeer onwillige kittens. Hoe dit gaat verlopen, laten we jullie nog ongetwijfeld weten!

Foto: Kittens Vino en Vilijn (rechts), zijn prachtige kittenkatertjes maar hebben nog een weg te gaan voor zij plaatsbaar zijn....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten